Eşti însărcinată? Evită analgezicele!

1 2 jpg jpeg

Potrivit oamenilor de ştiinţă, banalul paracetamol, luat chiar şi în dozele recomandate, ar putea dăuna masculinităţii sau fertilităţii fătului.

Efectul paracetamolului

Un studiu făcut pe animale, despre efectul pastilelor care combat durerea asupra pruncului nenăscut, relevă faptul că paracetamolul inhibă dezvoltarea „comportamentului masculin“ la şoareci, dezvăluie dailymail.co.uk. Experţii au mai descoperit că un tratament cu acest tip de pastile a redus dorinţa de copulaţie dar şi comportamentul agresiv în rândul animalelor (şoriceii nu mai atacau alţi masculi, de asemenea, nu putea ajunge la copulaţie şi nu-şi mai marcau teritoriul cum o făceau în mod obişnuit).

Legat de acelaşi analgezic şi antipiretic (antifebril) - Paracetamolul - s-a aflat că scade numărul ovulelor din ovarul puilor-femelă de şoarece. Mai mult, potrivit altei cercetări în acest domeniu, s-a descoperit că pilulele care omoară durerea ar putea reduce fertilitatea şi în rândul fetelor.

Reducerea nivelului de testosteron

Oamenii de ştiinţă au observat că analgezicele inhibă comportamentul masculin. Acest lucru se întâmplă deoarece pastilele reduc nivelul de hormon masculin, numit testosteron, în corpul micilor rozătoare. Testosteronul este un hormon masculin care contribuie la menţinerea libidoului şi a masei musculare, dar are şi un rol important în a te ajuta să ai oase rezistente. De asemenea, este benefic pentru echilibrul emoţional. Dacă acest hormon nu este prezent la un nivel optim în organism asta înseamnă că principalele caracteristici masculine nu se vor dezvolta corespunzător.

Afectarea fertilităţii

Nu s-a putut observa cu exactitate cum va fi afectată funcţia reproductivă la fetuşii de sex masculin, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că este posibil ca semnele cu impact negativ să se vadă la mulţi ani după aceea, însemnând în perioada de adult. Specialiştii explică faptul că nu doar persoanele de sex masculin vor fi afectate ci şi cele de sex feminin. Aşadar dacă o viitoare mămică decide să ia anagezice în perioada gravidităţii, fetusul este posibil să fie afectat pe termen lung.

Când poţi lua paracetamol în timpul sarcinii

Nu există pastile fără efecte adverse. În acest sens nicio gravidă nu ar trebui să ia medicamente fără să ceară acordul medicului care-i urmăreşte sarcina. Până de curând, paracetamolul era considerat un medicament destul de sigur pentru gravide. Chiar şi aşa nu e indicat să iei pastile când eşti însărcinată, iar dacă totuşi iei, este obligatoriu să te sfătuieşti cu medicul, nicicum de capul tău. Dacă aştepţi un copil şi te simţi rău, asta i-ar putea dăuna bebeluşului, aşadar nici să stai şi să prelungească starea de rău nu e bine. Reţine, nu lua pastile fără să consulţi medicul!

În afara acestor studii s-au mai făcut şi alte cercetări legate de efectul analgezicelor luate în perioada sarcinii, asupra fetuşilor. Vezi în videoclipul de mai jos despre ce este vorba.