Efecte secundare posibile ale energizantelor

1 2 jpg jpeg

Îţi dau o doză mare de cafeină

Cel mai important efect al băuturilor energizante este cantitatea mare de cafeină pe care o conţin, între 35 şi 100 mg de cafeină la 250 ml. O doză mare de cafeină poate provoca palpitaţii, carenţă de calciu, hipertensiune, ameţeli.

Citeşte şi: Vrei să renunţi la băuturile cu cafeină? Uite ce greşeli te storc de energie!

Îngrăşarea

Chiar dacă sunt băuturi care dau energie pentru a face mişcare, din cauza cantităii mari de calorii, circa 110 la 250 ml, şi de zahăr, favorizează luarea în greutate.

Consumul excesiv de energizante îţi poate creşte riscul de obezitate pe termen lung.

Deshidratarea

Dacă bei mai puţină apă şi te hidratezi în special cu băuturi energizante, mai ales dacă faci exerciţii fizice de intensitate mare, există posibilitatea să te deshidratezi. Este necesar să păstrezi un echilibru.

Nivelul crescut de cafeină creşte diureza, de aceea poate duce la deshidratare, la reducerea transpiraţiei, ceea ce conduce uneori la afecţiuni renale, atac de cord. Dacă totuşi preferi energizantele, redu cantitatea, bea şi alte lichide, ceaiuri, apă, sucuri de fructe şi legume.

Afecţiuni dentare

Cum au un conţinut ridicat de zahăr, energizantele pot afecta smalţul dinţilor. Fiind alimente acide, băuturile energizante favorizează apariţia cariilor, a sensibilităţii şi a eroziunii dentare.