Ecografia genetică, de ajutor pentru evaluarea riscului de sindrom Down

1 2 jpg jpeg

Viitoarele mame pot afla mai uşor dacă fătul prezintă risc crescut de anomalii sau malformaţii fetale, putând apela din timp la diverse posibilităţi terapeutice.

Anomaliile cromozomiale pot fi determinate cu ajutorul aparatului Brahms Kryptor, care reprezintă standardul de aur pentru screeningul biochimic de prim trimestru.

Markerii serici Brahms Kryptor pentru screeningul prenatal şi instrumentele Brahms Kryptor îndeplinesc standardele de calitate cerute de FMF (Fetal Medicine Foundation).

În ţara noastră, metoda Gold Standard - Kryptor Compact Plus este folosită în unele centre private din Bucureşti, Iaşi şi din Constanţa.

Medicii de obstetrică şi ginecologie pot afla mai multe despre screening-ul prenatal pentru patologia cromozomială în cadrul unui curs de ecografie fetală, intitulat „Aspecte practice în screening-ul şi diagnosticul prenatal pentru patologia cromozomială”. Acesta se desfăşoară la Iaşi, sâmbătă, 28 aprilie, şi este organizat de Asociaţia Ecografie Plus în parteneriat cu UMF „Grigore Popa” Iaşi şi Colegiul Medicilor Iaşi.

Vor fi abordate aspecte practice privind screening-ul prenatal pentru patologia cromozomială din primul şi din cel de-al doilea trimestru de sarcină.

Se va discuta despre ecografia genetică din trimestrul doi, va fi prezentat screening-ul combinat din trimestrul doi (ecografie genetică şi dublul sau triplul test) şi va fi descris modul de calcul al riscului pentru trisomia 21 (sindromul Down) în cadrul screening-ului combinat, care este de ajutor în stabilirea indicaţiei pentru diagnosticul prenatal invaziv.

Vor fi prezentate şi aspecte practice legate de metodele invazive de diagnostic prenatal, respectiv puncţia de vilozităţi şi amniocenteza.