Dr. Amelia Milulescu: riscul de cancer cervical la fum─âtoare este de 2-5 ori mai mare

1 2 jpg jpeg

1. Care sunt cauzele apariţiei cancerului de col uterin?

Cancerul de col uterin ├«ncepe prin modific─âri anormale ale ┼úesutului cervical. Riscul de a dezvolta aceste modific─âri anormale este asociat cu infec┼úia cu human papilomavirus (HPV). ├Än plus, contactul sexual precoce, mai mul┼úi parteneri sexuali ┼či administrarea de pilule contraceptive cresc riscul de cancer de col uterin, deoarece acestea duc la o expunere mai mare la HPV.

Formele de HPV, un virus ale c─ârui diferite tulpini provoac─â negi, veruci genitale ┼či alte afectari cutanate, s-au dovedit a duce la multe dintre schimb─ârile din celulele cervicale care pot cauza eventual cancer. Anumite tipuri de HPV au fost, de asemenea, legate de cancerele vulvare, ale vaginului, penisul, anusului, limbii ┼či amigdalelor. Materialul genetic care provine de la anumite forme de HPV (subtipuri cu risc crescut) a fost g─âsit ├«n ┼úesutul cervical care prezint─â modific─âri canceroase sau precanceroase.

Fumatul este un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Produsele chimice din fumul de ┼úigar─â interac┼úioneaz─â cu celulele cervicale, provoc├ónd modific─âri precanceroase care pot progresa ├«n timp la cancer. Riscul de cancer cervical la fum─âtorii este de dou─â p├ón─â la cinci ori mai mare dec├ót cel al popula┼úiei generale. Contraceptivele orale, ├«n special dac─â sunt administrate mai mult de cinci ani, pot cre┼čte riscul de cancer de col uterin deoarece reduc utilizarea prezervativelor.

2. Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

Ca ┼či ├«n multe tipuri de cancer, este posibil s─â nu apar─â semne sau simptome de cancer de col uterin p├ón─â c├ónd nu progreseaz─â ├«ntr-un stadiu avansat.

Acestea pot include:

 • Durere, c├ónd cancerul este avansat
 • S├ónger─âri vaginale anormale (altele dec├ót cele menstruale)
 • Secre┼úie vaginal─â anormal─â
 • Durere pelvin─â
 • Insuficien┼ú─â renal─â din cauza obstruc┼úiei tractului urinar, atunci c├ónd cancerul este avansat

3. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticarea cancerului de col uterin?

Ca ┼či ├«n cazul tuturor cancerelor, un diagnostic precoce este cheia succesului tratamentului ┼či al vindec─ârii. Tratarea modific─ârilor precanceroase care afecteaz─â numai suprafa┼úa unei mici p─âr┼úi a colului uterin este mult mai probabil s─â aib─â succes dec├ót tratarea cancerului invaziv care afecteaz─â o mare parte a colului uterin.

Cel mai important progres ├«nregistrat ├«n depistarea precoce a cancerului de col uterin este utilizarea pe scar─â larg─â a testului Papanicolau ┼či testarea HPV. Un frotiu Papanicolau se face ├«n cadrul unui examen ginecologic obi┼čnuit. ├Än timpul procedurii, celulele de pe suprafa┼úa colului uterin sunt colectate ┼či examinate pentru anomalii. Diagnosticul cancerului de col uterin necesit─â luarea ┼či analizarea unei mostre de ┼úesut cervical (numit─â biopsie) sub microscop. Acest lucru s-ar face dac─â frotiul Papanicolau este anormal.

Exist─â diferite investigatii care pot fi folosite pentru a identifica modific─ârile de la nivelul colul uterin.

Colposcopia este o procedur─â similar─â cu cea a unui examen pelvian. Acesta este de obicei folosit─â la pacientele ale c─âror rezultat Papanicolau a ie┼čit cu modific─âri. Examenul utilizeaz─â un tip de microscop numit colposcop pentru a inspecta colul uterin. ├Äntreaga zon─â a cervixului este colorat─â cu un colorant inofensiv sau acid acetic pentru a face celulele anormale mai u┼čor de v─âzut. Aceste zone sunt apoi biopsiate. Colposcopul m─âre┼čte colul uterin cu opt p├ón─â la 15 ori, permi┼ú├ónd identificarea mai u┼čoar─â a oric─ârui ┼úesut anormal care poate necesita biopsie. Aceast─â procedur─â se face, de obicei, ├«n cabinetul ginecologului. Dac─â o biopsie sub colposcopie sugereaz─â un cancer invaziv, este necesar─â o biopsie mai mare pentru o evaluare mai extensiv─â. Tratamentul va depinde de stadiul cancerului.

Procedura de excizie prin electrochirurgie (LEEP) utilizează o sârmă subţire ce este legată la un aparat de electrochirurgie pentru a lua o mostră de ţesut din col. Această procedură poate fi efectuată adesea în cabinetul medicului ginecolog.

Conizaţia (îndepărtarea unei porţiuni a colului uterin) se efectuează în sala de operaţie sub anestezie. Se poate realiza cu un LEEP, cu un bisturiu (conizaţia cu cuţit rece) sau cu un laser. În această procedură, o porţiune mică din colul uterin este înlăturată pentru examinare. Procedurile LEEP sau conizaţia pot fi folosite pentru a diagnostica problemele sau a trata probleme cunoscute.

4. Ce este neoplazia cervical─â intraepitelial─â ┼či c├ónd trebuie s─â devin─â un motiv de ├«ngrijorare?

Neoplazia cervical─â intraepitelial─â (CIN) este o afec┼úiune precanceroas─â ├«n care celule anormale cresc pe suprafa┼úa colului uterin. Cuv├óntul ÔÇ×neoplazieÔÇŁ se refer─â la cre┼čterea celulelor noi. Un alt nume pentru CIN este displazia cervical─â. Neoplazia cervical─â intraepitelial─â poate fi clasificat─â ├«n func┼úie de suprafara de ┼úesut epitelial afectat:

 • Neoplazia cu grad sc─âzut (CIN 1) se refer─â la displazia care implic─â aproximativ o treime din grosimea epiteliului.
 • CIN 2 se refer─â la modific─âri anormale ├«n aproximativ una p├ón─â la dou─â treimi din stratul epitelial.
 • CIN 3 (forma cea mai grav─â) descrie o afec┼úiune care afecteaz─â mai mult de dou─â treimi din epiteliu.

Orice modificare ap─ârut─â le nivelul colului trebuie investigat─â ┼či monitorizat─â la medicul ginecolog.

5. În ce constă tratamentul pentru cancerul de col uterin?

Stadiul cancerului de col uterin este cel mai important factor ├«n alegerea tratamentului. Dar ┼či al┼úi factori pot influenta op┼úiunile de tratament, inclusiv localizarea exact─â a cancerului la nivelul colului, tipul de cancer (scuamos sau adenocarcinom), v├órsta, starea general─â a s─ân─ât─â┼úii, precum ┼či dorin┼úa de p─âstrare a fertilit─â┼úii.

6. Care sunt metodele chirurgicale de tratare a cancerului de col uterin?

Tratamentul chirurgical este principalul tratament pentru cancerele de col uterin. Uneori se folose┼čte chimioterapia sau radioterapia pentru a mic┼čora forma┼úiunea tumoral─â ├«nainte de opera┼úie sau pentru a ucide celulele canceroase care r─âm├ón ulterior. Tipul de interven┼úie chirurgical─â depinde de c├ót de avansat─â este boala ┼či de modul ├«n care acesta s-a r─âsp├óndit.

7. Care este diferenţa între conizaţie, criochirurgia, trachelectomia sau histerectomie?

Diferen┼úele sunt majore ├«ntre aceste tipuri de interven┼úie. Coniza┼úia este o metod─â prin care se practic─â o rezec┼úie la nivelulul colului uterin, sub form─â de con. Criochirurgia ├«nseamn─â aplicarea unor temperaturi sc─âzute, la un anumite nivel, cu scopul de a distruge un ┼úesut afectat. Trachelectomia este o interven┼úie chirurgical─â, care are ca scop tratamentul unui cancer de col uterin la o femeie t├ón─âr─â, prin care se poate evita histerectomia. Ea este indicat─â doar ├«n stadiile incipiente. Trachelectomie radical─â ÔÇô colul uterin, ┼úesutul adiacent ┼či por┼úiunea superioar─â a vaginului sunt ├«ndep─ârtate, ├«ns─â uterul este neafectat.

Histerectomia este interven┼úia chirurgical─â prin care este ├«ndep─ârtat uterul. Aceasta poate fi total─â sau subtotal─â (p─âstrarea sau nu a colului uterin). Poate fi interanexial─â, adica sunt p─âstrate trompele uterin c├ót ┼či ovarele, sau cu anexectomie bilateral─â, atunci c├ónd ┼či acestea sunt ├«ndep─ârtate.

8. Care este riscul de recidivă în cazul acestui tip de cancer?

În aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul de col uterin poate recidiva.

Recidiva cancerului de col uterin poate fi o recidiv─â local─â, care este limitat─â doar la regiunea cervical─â. O recidiva metastatic─â apare atunci c├ónd cancerul se r─âsp├ónde┼čte la alte organe, cum ar fi rinichii, vezica urinar─â sau ganglionii limfatici. Aceast─â recidiv─â se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd celulele cancerului de col uterin se desprind de forma┼úiunea tumoral─â ini┼úial─â ┼či se r─âsp├óndesc ├«n alte p─âr┼úi ale corpului prin sistemul limfatic sau circulator.

Simptomele cancerului cervical recurent variaz─â de la pacient la pacient. Semnele ┼či simptomele recidivei locale de cancer de col uterin pot include:

 • S├ónger─âri ├«ntre menstrua┼úii, dup─â contactul sexual sau dup─â menopauz─â
 • Menstrua┼úii mai abundente ┼či cu o durat─â mai mare dec├ót de obicei
 • Secre┼úie vaginal─â neobi┼čnuit─â, care poate fi apoas─â, roz sau mirositoare
 • Durere pelvin─â sau durere ├«n timpul actului sexual

Semnele ┼či simptomele recuren┼úei cancerului cervical ├«ndep─ârtat pot include:

 • Pierdere ├«n greutate
 • Oboseal─â
 • Dureri de spate
 • Durerea sau umflarea picioarelor
 • Scurgerea urinii prin vagin
 • Durerea osoas─â care nu dispare