Dr. Amelia Milulescu: riscul de cancer cervical la fumătoare este de 2-5 ori mai mare

1 2 jpg jpeg

1. Care sunt cauzele apariţiei cancerului de col uterin?

Cancerul de col uterin începe prin modificări anormale ale ţesutului cervical. Riscul de a dezvolta aceste modificări anormale este asociat cu infecţia cu human papilomavirus (HPV). În plus, contactul sexual precoce, mai mulţi parteneri sexuali şi administrarea de pilule contraceptive cresc riscul de cancer de col uterin, deoarece acestea duc la o expunere mai mare la HPV.

Formele de HPV, un virus ale cărui diferite tulpini provoacă negi, veruci genitale şi alte afectari cutanate, s-au dovedit a duce la multe dintre schimbările din celulele cervicale care pot cauza eventual cancer. Anumite tipuri de HPV au fost, de asemenea, legate de cancerele vulvare, ale vaginului, penisul, anusului, limbii şi amigdalelor. Materialul genetic care provine de la anumite forme de HPV (subtipuri cu risc crescut) a fost găsit în ţesutul cervical care prezintă modificări canceroase sau precanceroase.

Fumatul este un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Produsele chimice din fumul de ţigară interacţionează cu celulele cervicale, provocând modificări precanceroase care pot progresa în timp la cancer. Riscul de cancer cervical la fumătorii este de două până la cinci ori mai mare decât cel al populaţiei generale. Contraceptivele orale, în special dacă sunt administrate mai mult de cinci ani, pot creşte riscul de cancer de col uterin deoarece reduc utilizarea prezervativelor.

2. Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

Ca şi în multe tipuri de cancer, este posibil să nu apară semne sau simptome de cancer de col uterin până când nu progresează într-un stadiu avansat.

Acestea pot include:

  • Durere, când cancerul este avansat
  • Sângerări vaginale anormale (altele decât cele menstruale)
  • Secreţie vaginală anormală
  • Durere pelvină
  • Insuficienţă renală din cauza obstrucţiei tractului urinar, atunci când cancerul este avansat

3. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticarea cancerului de col uterin?

Ca şi în cazul tuturor cancerelor, un diagnostic precoce este cheia succesului tratamentului şi al vindecării. Tratarea modificărilor precanceroase care afectează numai suprafaţa unei mici părţi a colului uterin este mult mai probabil să aibă succes decât tratarea cancerului invaziv care afectează o mare parte a colului uterin.

Cel mai important progres înregistrat în depistarea precoce a cancerului de col uterin este utilizarea pe scară largă a testului Papanicolau şi testarea HPV. Un frotiu Papanicolau se face în cadrul unui examen ginecologic obişnuit. În timpul procedurii, celulele de pe suprafaţa colului uterin sunt colectate şi examinate pentru anomalii. Diagnosticul cancerului de col uterin necesită luarea şi analizarea unei mostre de ţesut cervical (numită biopsie) sub microscop. Acest lucru s-ar face dacă frotiul Papanicolau este anormal.

Există diferite investigatii care pot fi folosite pentru a identifica modificările de la nivelul colul uterin.

Colposcopia este o procedură similară cu cea a unui examen pelvian. Acesta este de obicei folosită la pacientele ale căror rezultat Papanicolau a ieşit cu modificări. Examenul utilizează un tip de microscop numit colposcop pentru a inspecta colul uterin. Întreaga zonă a cervixului este colorată cu un colorant inofensiv sau acid acetic pentru a face celulele anormale mai uşor de văzut. Aceste zone sunt apoi biopsiate. Colposcopul măreşte colul uterin cu opt până la 15 ori, permiţând identificarea mai uşoară a oricărui ţesut anormal care poate necesita biopsie. Această procedură se face, de obicei, în cabinetul ginecologului. Dacă o biopsie sub colposcopie sugerează un cancer invaziv, este necesară o biopsie mai mare pentru o evaluare mai extensivă. Tratamentul va depinde de stadiul cancerului.

Procedura de excizie prin electrochirurgie (LEEP) utilizează o sârmă subţire ce este legată la un aparat de electrochirurgie pentru a lua o mostră de ţesut din col. Această procedură poate fi efectuată adesea în cabinetul medicului ginecolog.

Conizaţia (îndepărtarea unei porţiuni a colului uterin) se efectuează în sala de operaţie sub anestezie. Se poate realiza cu un LEEP, cu un bisturiu (conizaţia cu cuţit rece) sau cu un laser. În această procedură, o porţiune mică din colul uterin este înlăturată pentru examinare. Procedurile LEEP sau conizaţia pot fi folosite pentru a diagnostica problemele sau a trata probleme cunoscute.

4. Ce este neoplazia cervicală intraepitelială şi când trebuie să devină un motiv de îngrijorare?

Neoplazia cervicală intraepitelială (CIN) este o afecţiune precanceroasă în care celule anormale cresc pe suprafaţa colului uterin. Cuvântul „neoplazie” se referă la creşterea celulelor noi. Un alt nume pentru CIN este displazia cervicală. Neoplazia cervicală intraepitelială poate fi clasificată în funcţie de suprafara de ţesut epitelial afectat:

  • Neoplazia cu grad scăzut (CIN 1) se referă la displazia care implică aproximativ o treime din grosimea epiteliului.
  • CIN 2 se referă la modificări anormale în aproximativ una până la două treimi din stratul epitelial.
  • CIN 3 (forma cea mai gravă) descrie o afecţiune care afectează mai mult de două treimi din epiteliu.

Orice modificare apărută le nivelul colului trebuie investigată şi monitorizată la medicul ginecolog.

5. În ce constă tratamentul pentru cancerul de col uterin?

Stadiul cancerului de col uterin este cel mai important factor în alegerea tratamentului. Dar şi alţi factori pot influenta opţiunile de tratament, inclusiv localizarea exactă a cancerului la nivelul colului, tipul de cancer (scuamos sau adenocarcinom), vârsta, starea generală a sănătăţii, precum şi dorinţa de păstrare a fertilităţii.

6. Care sunt metodele chirurgicale de tratare a cancerului de col uterin?

Tratamentul chirurgical este principalul tratament pentru cancerele de col uterin. Uneori se foloseşte chimioterapia sau radioterapia pentru a micşora formaţiunea tumorală înainte de operaţie sau pentru a ucide celulele canceroase care rămân ulterior. Tipul de intervenţie chirurgicală depinde de cât de avansată este boala şi de modul în care acesta s-a răspândit.

7. Care este diferenţa între conizaţie, criochirurgia, trachelectomia sau histerectomie?

Diferenţele sunt majore între aceste tipuri de intervenţie. Conizaţia este o metodă prin care se practică o rezecţie la nivelulul colului uterin, sub formă de con. Criochirurgia înseamnă aplicarea unor temperaturi scăzute, la un anumite nivel, cu scopul de a distruge un ţesut afectat. Trachelectomia este o intervenţie chirurgicală, care are ca scop tratamentul unui cancer de col uterin la o femeie tânără, prin care se poate evita histerectomia. Ea este indicată doar în stadiile incipiente. Trachelectomie radicală – colul uterin, ţesutul adiacent şi porţiunea superioară a vaginului sunt îndepărtate, însă uterul este neafectat.

Histerectomia este intervenţia chirurgicală prin care este îndepărtat uterul. Aceasta poate fi totală sau subtotală (păstrarea sau nu a colului uterin). Poate fi interanexială, adica sunt păstrate trompele uterin cât şi ovarele, sau cu anexectomie bilaterală, atunci când şi acestea sunt îndepărtate.

8. Care este riscul de recidivă în cazul acestui tip de cancer?

În aproximativ 1 din 5 cazuri, cancerul de col uterin poate recidiva.

Recidiva cancerului de col uterin poate fi o recidivă locală, care este limitată doar la regiunea cervicală. O recidiva metastatică apare atunci când cancerul se răspândeşte la alte organe, cum ar fi rinichii, vezica urinară sau ganglionii limfatici. Această recidivă se întâmplă atunci când celulele cancerului de col uterin se desprind de formaţiunea tumorală iniţială şi se răspândesc în alte părţi ale corpului prin sistemul limfatic sau circulator.

Simptomele cancerului cervical recurent variază de la pacient la pacient. Semnele şi simptomele recidivei locale de cancer de col uterin pot include:

  • Sângerări între menstruaţii, după contactul sexual sau după menopauză
  • Menstruaţii mai abundente şi cu o durată mai mare decât de obicei
  • Secreţie vaginală neobişnuită, care poate fi apoasă, roz sau mirositoare
  • Durere pelvină sau durere în timpul actului sexual

Semnele şi simptomele recurenţei cancerului cervical îndepărtat pot include:

  • Pierdere în greutate
  • Oboseală
  • Dureri de spate
  • Durerea sau umflarea picioarelor
  • Scurgerea urinii prin vagin
  • Durerea osoasă care nu dispare