Dr. Alexandru Rafila ştie când se vor înregistra cele mai multe cazuri noi de îmbolnăviri cu Covid-19

1 rafila jpg jpeg

Şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a declarat, astăzi, în cadrul unei intervenţii televizate, că numărul maxim de pacienţi infectaţi cu noul Coronavirus se va înregistra după Sărbătorile de Paşte, în jurul datei de 1 mai.

Şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş” din Bucureşti a explicat că “până acum, am avut o creştere oarecum liniară, n-a fost o creştere abruptă, aţi văzut că numărul de cazuri înregistrate zilnic a variat între 150 şi 300 de cazuri, n-am avut mai mult de 300 de cazuri… Eu estimez că numărul maxim de cazuri noi, înregistrate zilnic, va fi undeva în jurul datei de 1 mai, între 25 aprilie şi 1 mai, pentru că-n perioada Sărbătorilor de Paşte cu siguranţă vor exista mai multe îmbolnăviri din cauza contactelor sociale care se vor intensifica, în ciuda recomandărilor autorităţilor”.

Preşedintele Societăţii de Microbiologie a spus că este de dorit să rămână acest trend linear de infectare. În caz contrar, dacă se înregistrează o dublare a numărului de cazuri înregistrate zilnic, am putea avea o problemă legată de condiţiile de tratament. În acest moment, a asigurat specialistul, nu sunt supraaglomerate secţiile de ATI.

Pandemia va continua să facă victime în perioada următoare, consideră dr. Alexandru Rafila, care subliniază că cele mai multe cazuri sunt în “ţări dezvoltate care au capacitatea să gestioneze această problemă”, însă dacă situaţia din China, Spania, Italia, Franţa, SUA, Germania se va replica în alte ţări, cu “sisteme de sănătate mult mai puţin dezvoltate, cred că atunci o să avem o problemă de sănătate publică foarte gravă la nivel global”.

OMS: 1 milion de cazuri confirmate şi 50.000 de decese pe plan global

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom a declarat recent că “în ultimele cinci săptămâni a existat o creştere aproape exponenţială a numărului de cazuri noi, iar în ultima săptămână numărul deceselor aproape s-a dublat”. Reprezentantul OMS apreciază că în următoarele câteva zile, com atinge un milion de cauri confirmate şi 50.000 de decese la nvel global.