Dieta care ţine hipertensiunea sub control
Când putemn spune că avem probleme cu tensiunea arterială? Când vorbim de hipertensiune, se presupune că presiunea arterială sistolică este mai mare sau egală cu 130 milimetri coloană de mercur şi presiunea arterială diastolica este mai mare sau egală cu 85 mm Hg. Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH) este un model de dietă conscarată hipertensivilor, care contribuie la diminuarea presiunii arteriale sistolice cu 6 până la 11 mmHg.
Ce trebuie consumat şi ce trebuie evitat:
7-8 porţii de cereale şi derivate de cereale: pâine integrală, cereale;
4-5 porţii de legume (roşii, cartofi, morcovi, legume cu frunze verzi);
4-5 porţii de fructe bogate în potasiu, magneziu, fibre (caise, banane, curmale, struguri, portocale, grapefruit, pepene, piersici, prune, ananas, căpşuni etc. );
2-3 porţii de lactate degresate sau cu 1,5 grame grăsime (lapte şi derivate); brânza de vaci este sursă majoră de calciu şi proteine.
Citeste continuarea AICI