Dieta bogată în lapte nu previne apariţia fracturilor

2 jpg jpeg

Cercetarea efectuat─â ├«n Suedia ┼či ale c─ârei rezultate au fost publicate ├«n British Medical Journal sugereaz─â c─â femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi, comparativ cu cele care consum─â cantit─â┼úi mai mici, potrivit bbc.com, citat de Mediafax.

Oamenii de ┼čtiiin┼ú─â au avertizat ├«ns─â c─â studiul lor doar sugereaz─â o tendin┼ú─â ┼či nu ar trebui interpretat ca fiind o dovad─â c─â un consum ridicat de lapte cauzeaz─â fracturi.

Factori precum consumul de alcool ┼či greutatea corporal─â sunt, foarte probabil, de luat ├«n seam─â privind fracturile, au mai spus exper┼úii.

Laptele este recomandat de mul┼úi ani drept o bun─â surs─â de calciu, dar studiile care au ├«ncercat s─â r─âspund─â la ├«ntrebarea dac─â acest aliment contribuie la ├«nt─ârirea oaselor ┼či la o mai mic─â inciden┼ú─â a fracturilor au ajuns la concluzii contradictorii.

Cercet─âtorii din Suedia au analizat obiceiurile alimentare a 61.400 de femei, ├«ntre anii 1987 ┼či 1990, ┼či a 45.300 de b─ârba┼úi, ├«n 1997, ┼či au monitorizat starea de s─ân─âtate a acestora timp de mai mul┼úi ani dup─â aceea.

Participan┼úii au fost ruga┼úi s─â completeze chestionare referitoare la frecven┼úa consumului anumitor alimente, precum lapte, iaurt ┼či br├ónz─â, pe perioada unui an.

Cercet─âtorii au urm─ârit apoi c├ó┼úi dintre participan┼úi au suferit fracturi ┼či c├ó┼úi au murit ├«n anii care au urmat.

În cei 20 de ani în care femeile au fost monitorizate, s-a remarcat faptul că cele care consumau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi (680 de mililitri) erau mai predispuse să sufere fracturi decât cele care consumau mai puţin.

De asemenea, femeile care consumau mult lapte au prezentat un risc de deces mai ridicat.

ÔÇ×Femeile care consumau trei sau mai multe pahare cu lapte pe zi aveau un risc dublu de deces la finalul studiului, comparativ cu cele care beau mai pu┼úin de un pahar pe zi, iar femeile care beau mult lapte au prezentat un risc cu 50% mai mare de a suferi o fractur─â de ┼čold", a spus Karl Michaelsson, cercet─âtor la Universitatea din Uppsala.

Bărbaţii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 11 ani după sondajul iniţial, iar rezultatele au arătat o tendinţă similară, dar mai puţin pronunţată.

├Än ceea ce prive┼čte produsele alimentare din lapte fermentat, precum iaurtul, cercet─âtorii au observat o tendin┼ú─â opus─â, persoanele care consumau mai mult iaurt fiind mai pu┼úin predispuse la a suferi fracturi.

Profesorul Michaelsson spune că rezultatele cercetării ar putea fi o consecinţă a conţinutului de zahăr din lapte, care, potrivit unor studii anterioare efectuate pe animale, a arătat că accelerează procesul de îmbătrânire.

ÔÇ×Rezultatele studiului nostru ar putea pune la ├«ndoial─â validitatea recomand─ârilor de a consuma mult lapte pentru a preveni fracturile cauzate de oasele prea fragile, dar concluziile ar trebui interpretate cu grij─â, ┼úin├ónd cont de caracterul observa┼úional al cercet─ârii", a mai spus expertul, care a sugerat c─â sfaturile privind dieta nu ar trebui modificate p├ón─â la efectuarea unor studii mai aprofundate.