Devino donator de celule stem hematopoietice

1 blood 1813410 1280 jpg jpeg

An de an, in Romania sunt diagnosticati pacienti cu cancere de sange (limfom, leucemie, mielom multiplu). Pentru acestia, singura sansa la viata o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.

Sangele circula prin vene si artere transportand nutrimenti si oxigen catre tesuturile si organele din corp. In sange sunt miliarde de celule sangvine cu functii diferite, vitale pentru viata. Eritrocitele (celulele rosii) sunt cele mai multe si au rolul de a transporta oxigen, leucocitele (celulele albe) lupta impotriva microbilor si actioneaza ca celule ale sistemului imunitar, iar trombocitele sunt benefice in coagularea sangelui. Acestea opresc sangerarea in caz de rani.

Organismul produce zilnic noi celule

Celulele sangvine nefolositoare sau deteriorate mor. In felul acesta, protejeaza corpul de aparitia bolilor. De aceea, organismul trebuie sa produca miliarde de celule sangvine noi in fiecare zi. Toate celulele sangvine provin din celule stem hematopoietice, asa-numitele celule-mama care nu au preluat inca o functie specifica. Ele se pot multiplica singure si se pot specializa intr-o functie anume, inlocuind in acest fel celulele moarte. Cand apar defecte in procesul natural de maturizare si de moarte a celulelor, apar celulele canceroase. 

 

Transplantul de celule stem, singurul tratament pentru bolnavi

Cancerele de sange se impart in:

  • leucemii;
  • mieloame multiple;
  • limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici).

Pentru multi bolnavi diagnosticati cu cancer de sange, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neinruditi este singura sansa la viata. „Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura standardizata de tratament, care se adreseaza bolilor hematologice grave, congenitale sau dobadite, si care se efectueaza de rutina si in Romania. De cele mai multe ori, este singura optiune curativa pentru acesti pacienti, este o procedura complexa, dar care poate salva vieti. In functie de tipul si prognosticul bolii, de varsta si comorbiditatile pacientului, rata de reusita poate fi foarte diferita. Incercam impreuna cu pacientii nostri sa ajungem la un rezultat reusit pe termen lung, insa lupta este grea si de durata”, spune Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte, Societatea Romana de Transplant Medular.

 

Doneaza & salveaza!

Pana in prezent, 222 romani au beneficiat de transplant de celule stem si doar pentru 9 dintre acestia donatorul a fost din Romania. De aceea, orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice. Pentru asta, trebuie sa se inscrie in Registrul Donatorilor. „Nu trebuie decat sa intrati pe

, sa completati un formular cu datele personale de contact  si noi va expediem acasa un kit de raclaj bucal cu instructiuni de folosire – este foarte usor sa va recoltati singuri probele si dureaza doar 5 minute. Dumneavoastra ne trimiteti kitul inapoi impreuna cu consimtamantul si un chestionar medical completate si semnate, noi facem analizele si daca totul este in regula, va anuntam ca ati devenit un potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati sa fiti contactat. Este foarte posibil sa nu va contactam niciodata, dar daca ati putea fi sansa la viata pentru cineva?”, spune Dr. Aurora Dragomiristeanu, Director General, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.