Depresia poate afecta recuperarea de după tratamentul oncologic

1 2 jpg jpeg

Mai exact, cercetătorii sunt de părere că depresia poate face ca procesul de recuperare de după tratamentul oncologic să se facă de şapte ori mai greu, spre deosebire de situaţia pacienţilor cu cancer care tind să fie mai optimişti.

Astfel, în cazul pacienţilor care au stări depresive recuperarea poate dura cu doi ani mai mult, timp în care ei tind să se interiorizeze, să petreacă mai mult timp la pat, lucru care poate favoriza şi apariţia altor dificultăţi atât de natură socială, cât şi medicală.

La aceste rezultate au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southamptom din Marea Britanie după ce au verificat datele obţinute de la câteva mii de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal din mai multe ţări.

„Rezultatele acestui studiu ne arată cât de important este sprijinul familiei, dar şi cel al psihologilor în cazul tratamentului pentru cancer, dar şi pentru procesul de recuperare de după. Stările depresive afectează toate aceste aspecte din viaţa pacientului, situaţia fiind mult mai des întâlnită la persoanele care sunt diagnosticate cu cancer colorectal“, a precizat Claire Foster, profesor la Universitatea din Southamptom.

Concluziile cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical „PLOS ONE“.