Depresia ne ├«mb─âtr├óne┼čte devreme

1 2 jpg jpeg

Depresia poate fura ani din viaţă, pentru că se comportă ca un accelerator de îmbătrânire a celulelor organismului.

Rezultatele publicate ├«n jurnalul ÔÇ×Psihiatrie Molecular─âÔÇť, la 12 noiembrie anul curent, arat─â c─â persoanele care sufer─â sau au suferit din cauza depresiei prezint─â telomeri mai scur┼úi.

Ace┼čtia sunt markeri celulari folosi┼úi pentru m─âsurarea v├órstei celulelor. Telomerii sau capetele cromozomilor sunt un fel de scuturi provenite din structura de ADN ┼či din proteine, care protejeaz─â cromozomii ┼či ├«i men┼úine ├«n stare bun─â.

├Än mod normal, telomerii se scurteaz─â ┼či ├«┼či pierd din rezisten┼ú─â odat─â cu trecerea anilor, acest proces iminent duc├ónd la ├«mb─âtr├ónirea ┼či degradarea total─â a celulelor.

Cercetătorii olandezi au făcut un studiu la care au participat 1.100 de persoane, diagnosticate cu depresie în diferite forme. Tuturor voluntarilor li s-au luat probe de sânge pentru a fi analizate structurile telomerilor.

Din cercet─âri, exper┼úii au tras concluzia c─â persoanele care sufer─â sau au suferit de depresie pierd ├«ntre patru ┼či ┼čase ani din via┼ú─â. ├Än continuare, se mai arat─â ├«n cercetarea oamenilor de ┼čtiin┼ú─â de la Free University din Amsterdam, Olanda, c─â 1 din 10 oameni este afectat sau va fi victima depresiei, la un moment dat ├«n via┼ú─â.

ÔÇ×Concluziile trase din acest studiu ne-ar putea ajuta s─â explic─âm varietatea pl├óngerilor legate de starea de s─ân─âtate, ├«n special la persoanele care sufer─â de depresieÔÇť, spune autorul studiului Josine Verhoeven.