Depresia, demen┼úa ┼či schizofrenia, tulbur─ârile psihice de care rom├ónii se tem cel mai mult

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Studiul, o premier─â pentru Rom├ónia, ┼či-a propus s─â evalueze modul ├«n care societatea rom├óneasc─â se raporteaz─â la pacien┼úii cu tulbur─âri psihice ┼či de comportament (TPC). Definind c├ót mai exact gradul de stigmatizare care-i ├«nso┼úe┼čte pe ace┼čti bolnavi, vom fi ├«n m─âsur─â s─â dezvolt─âm eficient programe de informare, de educa┼úie ┼či consecutiv, politici publice ├«n domeniuÔÇŁ, a declarat Dr. Marius Geant─â, Pre┼čedinte al Centrului pentru Inova┼úie ├«n Medicin─â.

Conform rezultatelor studiului, 2 din 3 români declară că au o relaţie directă sau indirectă cu bolile mintale:

- Aproximativ 20% dintre cei intervieva┼úi afirm─â c─â au un cunoscut care sufer─â de o tulburare psihic─â ┼či de comportament ┼či cumulat, 28% indic─â aici un membru al familiei - rud─â ├«ndep─ârtat─â sau mai apropiat─â.

- ├Än acela┼či timp, 3,1% dintre rom├óni au spus c─â au fost diagnostica┼úi la un moment dat cu o TPC.

├Än vederea reintegr─ârii ├«n societate a persoanelor care sufer─â de tulbur─âri psihice ┼či de comportament, este necesar─â alinierea legisla┼úiei, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi asigurat accesul la tratament ┼či la serviciile sociale integrate oferite de comunitate.

Tulbur─ârile psihice ┼či de comportament sunt percepute a fi mai grave dec├ót majoritatea bolilor

Cu excep┼úia cancerului, tulbur─ârile psihice ┼či de comportament (TPC) sunt v─âzute ca fiind mai grave dec├ót alte boli. ├Än acela┼či timp, ├«ntreba┼úi care sunt principalele TPC de care se tem cel mai mult, majoritatea rom├ónilor au indicat depresia, demen┼úa ┼či schizofrenia.

45% dintre români n-ar accepta ca un pacient să le fie coleg de serviciu

├Än privin┼úa distan┼úei sociale fa┼ú─â de bolnavul cu TPC, rezultatele studiului arat─â c─â 68,9% nu ar fi de acord s─â locuiasc─â ├«mpreun─â cu o persoan─â cu TPC, iar aproape 45% dintre cazuri rom├ónii nu ar accepta ca un pacient s─â le fie coleg de serviciu sau prieten. Mai mult dec├ót at├ót, aproape 30% dintre responden┼úi nu ar fi de acord s─â locuiasc─â pe aceea┼či strad─â cu o persoan─â care sufer─â de TPC.

├Än accep┼úiunea celor intervieva┼úi, ├«ngrijirea unei persoane care sufer─â de o tulburare grav─â (demen┼ú─â, schizofrenie, dependen┼úa de alcool ┼či de droguri) ar trebui realizat─â mai degrab─â ├«ntr-o institu┼úie specializat─â ├«n tratarea persoanelor cu probleme de s─ân─âtate mintal─â (55%) dec├ót ├«n familie, ├«n timp ce pentru ├«ngrijirea bolnavilor cu tulbur─âri u┼čoare (depresie, anxietate) responden┼úii apreciaz─â c─â este suficient s─â primeasc─â ├«ngrijire la domiciliu.

78,9% dintre români cred că un pacient cu TPC poate să ducă o viaţă normală

ÔÇ×Pacien┼úii care sufer─â de tulbur─âri psihice ┼či de comportament (TPC) ├«┼či pot ┼úine boala sub control prin tratament adecvat. Op┼úiunile terapeutice actuale ofer─â pacien┼úilor independen┼úa necesar─â pentru a avea ┼čansa la o via┼ú─â normal─â. Este nevoie ├«ns─â de alinierea legisla┼úiei ┼či implementarea ├«ntocmai a acesteia, astfel ├«nc├ót pacien┼úii care sufer─â de tulbur─âri psihice ┼či de comportament s─â poat─â avea asigurat accesul la tratament ┼či la servicii sociale integrate. Integrarea activ─â ├«n societate a pacien┼úilor care sufer─â de tulbur─âri psihice ┼či de comportament este posibil─â prin mecanisme de suport socialÔÇŁ, a declarat ┼×tefan Bandol, pre┼čedinte al Asocia┼úiei Aripi, care reprezint─â pacien┼úii cu TPC din Rom├ónia.

Aproape 29% dintre rom├óni apreciaz─â c─â persoanele cu TPC sunt nevoite s─â se confrunte ├«n principal cu reac┼úia societ─â┼úii ┼či peste 85% sunt de p─ârere c─â persoanele diagnosticate cu astfel de afec┼úiuni sunt privite ├«n general mai r─âu ├«n societate: discriminare la locul de munc─â, ├«n rela┼úia cu b─âncile, cu sistemul educa┼úional, ├«n sistemul de administra┼úie public─â sau ├«n sistemul medical.

ÔÇ×O abordare antistigma este absolut necesar─â. Colaborarea dintre profesioni┼čtii din domeniul medical ┼či colegii din domeniul public, din companiile private, din ONG-uri ┼či ├«n special din mass-media, electronic─â ┼či tip─ârit─â, s-a dovedit foarte eficace ├«n proiectele anti-stigma. Sper c─âRom├ónia va dezvolta aceste proiecte ├«n anii urm─âtori ┼či v─â stau la dispozi┼úie pentru a fi unul dintre partenerii dumneavoastr─âÔÇŁ, a declarat Prof. Dr. Eliot Sorel, ambasador al campaniei ÔÇ×AntiStigmaÔÇŁ.

├Än ceea ce prive┼čte solu┼úionarea unor probleme legate de discriminarea pacien┼úilor cu TPC, profesioni┼čtii din sistemul de s─ân─âtate au alocat cel mai important rol; apoi un rol important ├«n modificarea percep┼úiei generale revine de asemenea ┼či organiza┼úiilor nonguvernamentale, reprezentan┼úilor mass-media, dar ┼či familiei celui afectat.

Studiul a fost realizat de compania IMAS, ├«n perioada 14 martie - 1 aprilie 2017, pe o baz─â de 930 de responden┼úi cu v├órsta peste 18 ani. Interviurile au fost conduse telefonic, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eroarea de e┼čantionare este de +/-3.2%.