De luni, reţetele se vor prescrie şi electronic

1 2 jpg jpeg

Adaptarea la sistemul electronic are ca misiune accesul mai rapid şi corect al pacientului la medicamentaţia necesară, dar şi monitorizarea cheltuielilor şi optimizarea costurilor din sistem.

Mai mult, reţeta electronică va înlătura eventualele erori, cauzate de scrisul ilizibil al doctorului care a prescris reţeta autocopiantă.

Începând cu 2 iulie şi până la 1 octombrie 2012, medici şi farmaciştii au o perioadă de graţie pentru acomodarea cu noul sistem de prescriere.

În acest timp, reţeta electronică va putea fi preluată din sistem, de către orice farmacie din ţară, pe baza actului de identitate sau a seriei şi a numărului de pe reţetă.

De anul viitor, chiar de la 1 ianuarie 2013, prescrierea reţetelor se va face exclusiv în format electronic.

Cu toate acestea, cei mai mulţi medici şi farmacişti încă nu ştiu când vor putea prescrie şi elibera reţete electronice, întrucât nu dispun de softul necesar.

Marius Filip, medic-şef al CNAS a declarat astăzi, în cadrul conferinţei de presă organizată cu prilejul lansării prescripţiei electronice, că s-au ţinut în toată ţara traininguri de specializare, în vederea cunoaşterii programului.

Marius Filip precizează că, în prezent, dacă un medic de familie nu poate să prescrie reţete în format electronic, înseamnă că nu a fost interesat până acum de această procedură. În viitorul apropiat el este obligat să intre în posesia softului electronic.

De aceea, există o perioadă de graţie de 3 până la 6 luni, când toată lumea trebuie să se adapteze acestui sistem.

În felul acesta, unii medici nu vor mai putea prescrie reţete pentru pacienţi fictivi sau chiar decedaţi.