De ce unii pot dormi, în ciuda zgomotelor

1 2 jpg jpeg

Unele persoane sunt norocoase că nu-şi întrerup somnul din cauza picamerelor, certurilor vecinilor, sforăitului partenerului, ceasului care ticăie şi lista poate continua. De fapt, dacă mă gândesc bine acest lucru are şi un minus: câteodată, zgomotele îţi anunţă un pericol major, iar dacă dormi profund, nu prea te poţi trezi repede ca să scapi de necaz.

Creierul blochează zgomotele

Oamenii de ştiinţă au descoperit că există o categorie de oameni care practic reuşesc cumva să se seteze pe programul fără zgomote atunci când dorm. Ei transmit subliminal creierului că nimic din jurul lor nu le poate perturba somnul. Însă acest mecanism de protecţie nu funcţionează şi ziua ci doar pe timpul nopţii, explică cei de la telegraph.co.uk.

Momentul declanşator al stării de „somn fără sunete“ se produce atunci când acele persoane închid ochii. Potrivit specialiştilor, acest pas ar duce la producerea unei „substanţe chimice“ care acţionează mult mai bine ca dopurile de urechi.

Undele cerebrale

Cercetătorii respectivi au analizat undele de la nivelul creierului unor subiecţi, iar descoperirea a fost foarte interesantă. Potrivit acestora, mintea produce în timpul somnului anumite impulsuri. Ei le-au numit „axe“, care pare-se că te protejează de zgomot la nivel conştient. De asemenea, oamenii de ştiinţă au mai aflat că persoanele ale căror creiere produc mai multe impulsuri în timpul odihnei nocturne au un risc destul de mic să fie trezite de anumite sunete, mai mult sau mai puţin puternice.

Undele cerebrale joase au fost urmărite cu ajutorul electroencefalografiei, prescurtarea ei fiind EEG. Testul dezvăluie diferitele stagii ale somnului.

Rezultatele au fost uimitoare: în etapele a II-a şi a III-a, când oamenii dorm, aceste unde cerebrale au alternat cu scurte impulsuri rapide, cele care au for denumite axe.