De ce tensiunea trebuie măsurată la ambele braţe

1 2 jpg jpeg

Un studiu britanic efectuat recent sugerează că tensiunea arterială ar trebui măsurată la ambele braţe, deoarece diferenţa dintre cifre poate semnala probleme de sănătate.

Cercetătorii au descoperit în urma examinărilor diferenţe mari de tensiune între braţe, acest lucru putând semnala creşterea riscului de afecţiuni cardiovasculare şi chiar de deces. Braţul la care se descoperă o tensiune mai mare poate varia de la o persoana la alta. De aceea, importantă este diferenţa dintre datele înregistrate la fiecare mână. Doctorul Christopher Clark şi colegii săi de la Colegiul Peninsula de Medicină şi Stomatologie din cadrul Universităţii din Exeter (Marea Britanie) au analizat aproape 28 de studii anterioare efectuate în acest domeniu.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o diferenţă de aproximativ 10 mmHg la presiunea sistolică luată de la ambele braţe poate indica un risc mare de boli vasculare periferice asimptomatice.

O diferenţă de 15 mmHg ar putea semnala un risc crescut de boli cerebrovasculare, dar şi un risc crescut cu până la 60% de deces.

Profesorul Richard J McManus de la Universitatea Oxford şi profesorul Jonathan Mant de la Universitatea Cambridge au spus că sunt necesare cercetări pentru a clarifica dacă diferenţa dintre cifrele tensiunii arteriale de la ambele mâini ar trebui să modifice radical structura factorilor de risc de boli cardiovasculare.