De ce se nasc mul┼úi bebelu┼či toamna

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii explic─â acest fapt prin descoperirea legat─â de calitatea spermei, care se afl─â la cote ├«nalte ├«n timpul iernii ┼či la ├«nceputul prim─âverii. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â coordona┼úi de Eliahu Levitas, de la Universitatea Ben-Gurion, din Beer-Sheva, Israel, au f─âcut un studiu la care au participat peste 6.000 de b─ârba┼úi, care au fost supu┼či unui tratament ├«mpotriva infertilit─â┼úii.

Potrivit rezultatelor din cercetare, care au fost publicate ├«n Jurnalul American de Obstetric─â ┼či Ginecologie, s-a ajuns la concluzia c─â ├«n timpul iernii calitatea spermei este considerabil mai bun─â.

ÔÇ×Pe perioada iernii ┼či a prim─âverii materialul seminal are leg─âtur─â cu nivel de fecunditate sporit─â, iar acest lucru ar putea fi o explica┼úie plauzibil─â referitoare la num─ârul crescut de bebelu┼či n─âscu┼úi toamnaÔÇť, a declarat omul de ┼čtiin┼ú─â Eliahu Levitas.

Pentru acest studiu complex, Levitas ┼či echipa sa de colegi au analizat mostre de sperm─â de la 6.455 de b─ârba┼úi, f─âr─â probleme de fertilitate.

Studiul a debutat ├«n luna ianuarie a anului 2006 ┼či s-a ├«ncheiat ├«n iulie, 2009.