De ce ne simţim leneşi când e foarte cald

1 2 jpg jpeg

Temperaturile ridicate reprezintă un motiv pentru care te poţi simţi leneş, fără chef de muncă, ba chiar din cauza lor te poate apuca şi durerea de cap. Şi cum să lucerzi astfel?

Pur şi simplu uneori poţi simţi că te mişti în reluare, iar transpiraţia, care curge şiroaie pe faţă ori în unele zone ale corpului când mergi pe stradă, te poate face să devii irascibil. Cam greu de crezut că odată ce vei ajunge la muncă vei avea acea sclipire pentru idei geniale şi vei da randament, chiar dacă înăuntru ai aer condiţionat.

Cercetătorii găsesc scuză stării de apatie şi lenevie

Să spunem că ai ajuns la muncă, ţi-ai luat cafea, ai şi băut-o dar te tot uiţi spre monitor şi parcă eşti teleghidat, creierul fiind pus pe „pauză“. Nu te speria, li se întâmplă şi altora, căci arşiţa are acest efect asupra activităţii cerebrale.

Oamenii de ştiinţă au concluzionat în urma studiilor că fenomenul numit caniculă ne încetineşte organismul. Aşadar, cu cât este mai cald afară, cu atât îţi va fi mai greu să îţi duci la bun sfârşit treburile. Chiar dacă vei lua o pauză de la serviciu pentru a merge să îţi cumperi un suc energizant, un ceai ori ceva pe bază de cofeină, care să te mai trezească din letargie, acest lucru mai mult te va moleşi pentru că vei merge iar prin soare. Evident, nu toate persoanele prezintă un disconfort major din cauza temperaturilor ridicate.

Dă-i timp corpului să se adapteze la căldură

Cu cât vei petrece mai mult timp afară, corpul va începe să se obişnuiască şi el cu arşiţa, iar cu o hidratare corespunzătoare cu ceaiuri calde, fructe şi legume corpul nu va mai resimţi canicula la fel ca în prima zi. În anotimpul cald, poartă materiale din fibre naturale (bumbac, in, mătase) căci pentru a nu te încinge în ele.

Experţii spun că glandele sudoripare (care te ajută să transpiri) vor învăţa organismul să facă faţă căldurilor verii şi să se răcorească,notează themuse.com. Potrivit specialiştilor, după aceea inima va începe să pompeze sânge mai eficient la nivelul întregului corp.