De ce iubesc pisicile si cainii sa fie scarpinati pe cap

2 pisica jpg jpeg

Nu e niciun secret ca pisicile si cainii iubesc sa fie mangaiati si scarpinati pe cap. Animalele de companie se alinta si se topesc atunci cand mainile stapanului le mangaie blanita.

Nu e niciun secret ca pisicile si cainii iubesc sa fie mangaiati si scarpinati pe cap. Animalele de companie se alinta si se topesc atunci cand mainile stapanului le mangaie blanita. Fiecare animal este diferit si motivele pentru care prietenii nostril necuvantatori adora sa fie scarpinati pe cap sunt diferite. Se crede ca gestul este considerat un alint. Un at motiv pentru care animalele de companie ar solicita aceste mangaieri sau scarpinaturi pe cap ar fi parazitii externi. Despre cei mai comuni paraziti externi gasesti informatii in acest sumar.

Si oamenii se bucura de aceasta interactiune, fiind fiinte tactile. Se pare că mangaierea unui caine sau a unei pisici este considerata mai mult decat o experienta relaxanta. Conform unor studii recente atingerea animalelor de companie scade nivelul de stres si echilibreaza ritmul cardiac. Studiile efectuate pe studenti carora li s-a oferit ocazia sa mangaie animale de companie in timpul examenelor au aratat ca studentii au avut niveluri mai scazute ale stresului si un  nivel ridicat de serotonina si dopamina in timpul acestei experiente. Cei de la BuzzFeed au facut un ghid video amuzant despre cum sa mangaiem diverse animale, pe cap sau pe corp.

De ce iubesc pisicile sa fie mangaiate pe cap

Potrivit expertilor in comportamentul felinelor, pisicile iubesc sa fie scarpinate pe cap pentru ca le aminteste de mamele lor care le lingeau atunci cand erau pisoi. Cand un om face acest gest, pisicile considera ca rolul matern a fost inlocuit.

Exista si cazuri in care pisoii au fost crescuti fara figura materna, asa ca aceasta legatura dintre mangaiere si figura materna nu exista, iar mangaierea umana devine doar ca un gest ce le reaminteste pisicilor sa isi curete zona capului.

Prin acest gest se stimuleaza si anumite glande ale pisicii, care duc la relaxarea acesteia. Nichales Dodman, profesor la Scoala de Medicina Veterinara Cummings din cadrul Universitatii Tufts, a descoperit ca pisicile isi ating companionii umani cu capul, in semn de prietenie.

Mangaierea umana si ingrijirea puilor de pisici au multe lucruri in comun. Pisicile isi spala puii pe cap si gat pana acestia incep sa o faca singuri. Cand omul preia acest gest, prin mangaiere, intareste ideea ca rolul mamei a fost inlocuit, ceea ce face ca pisica sa se simta relaxata.

De ce iubesc cainii sa fie scarpinati pe cap

3 caine 1 jpg jpeg

Cel mai bun prieten al omului adora sa fie atins si chiar are cateva locuri speciale unde prefera sa fie mangaiat. Vei sti ca ai atins aceste zone atunci cand cainele se linge pe buze sau isi impinge capul de tine pentru a continua rasfatul. Cainii iubesc sa fie scarpinati in zona capului pentru ca iubesc sa primeasca atentia si dragostea stapanului. In plus, acest gest face parte din conexiunea si legatura dintre cei doi. In afara de zona capului, cainele apreciaza scarpinatul urechilor pentru ca, in aceasta zona se afla centri nervosi extrem de sensibili. Efectul scarpinatului in zona urechilor este unul de calmare si linistire. Unii caini chiar inchid ochii atunci cand sunt magaiati, pentru a se concentra mai mult pe senzatia placuta a atingerii. Exista experti in comportamentul cainilor care considera ca inchisul ochilor e o forma de protectie, pentru ca aceste animale inchid ochii cand se scarpina cu picioarele din spate pentru a-si proteja ochii si urechile, zone extrem de sensibile.

Expertii in comportamentul animalelor spun ca nu toti cainii apreciaza aceste gesturi, pentru ca le asociaza cu disconfortul si cu stresul. Alti caini asociaza scarpinatul capului cu o incercare de dominare, pentru ca unii caini isi arata dominatia prin atingerea capului altui animal cu labele.

Cainii care nu sunt socializati de mici au tendinta de a se teme de oameni si de situatii noi, deci si de mangaierile pe cap. La fel si animalele care au fost pedepsite de mici cu lovituri sau atingeri in zona capului. 

In general, este indicat sa incerci sa te ghidezii dupa limbajul corpului cainelui sau pisicii si sa te indepartezi daca acestia par ca vor sa muste sau sa zgaraie.

Animalele care par a fi usor disperate pentru a fi scarpinate pot avea diverse afectiuni, alergii sau piele iritata ce pot necesita vizita la medicul veterinar.