De ce este mai periculoasă tulpina britanică a coronavirusului

1 49437638533 1cce56684f c jpg jpeg

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre judeţele ţării şi există o probabilitate mare să cuprindă întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică. Este ea mai periculoasă? Răspunsul a fost dat de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Denumită B.1.1.7 (VOC 202012/01), aceasta a fost descoperită pentru prima dată în decembrie 2020, în Marea Britanie.

Iar specialiştii de la Ministerul Sănătăţii spun că este mai periculoasă decât cea iniţială. Şi asta pentru că are o rată de contagiozitate mult mai mare.

”Din cauza faptului că s-ar putea transmite mai uşor decât alte variante, aceasta poate conduce la un număr mai ridicat de infectări. De asemenea, date preliminare din Marea Britanie sugerează că infecţia cu B.1.1.7 ar putea fi asociată cu un risc crescut de spitalizare şi deces. De aceea este important să respectăm în continuare regulile de distanţare şi igienă pentru a împiedica răspândirea acestei tulpini a virusului”, transmis cei de la Ministerul Sănătăţii.

Institutul de Sănătate Publică din România a publicat pe 23 februarie o analiză epidemiologică a primelor 136 de cazuri cu varianta din Marea Britanie identificate pe teritoriul ţării noastre.

Tulpina de Covid-19 din Marea Britanie s-a răspândit pe teritoriul României

Conform distribuţiei cazurilor pe judeţe, se poate observa o răspândire extinsă a noii variante pe teritoriul României.

Riscul principal al acestei noi variante rezultă din faptul că se poate transmite mai uşor, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor infectate va creşte mai repede. Această tulpină poate determina apariţia unui număr mai mare de persoane infectate care pot răspândi virusul şi în acelaşi timp un număr mai mare de cazuri grave, solicitând şi mai mult sistemul de sănătate.