De ce este ├«ngrijor─âtoare varianta californian─â a noului coronavirus. Ce ├«i preocup─â pe speciali┼čti

1 coronavirus mutatii jpg jpeg

Varianta californian─â a SARS-CoV-2, descris─â ca fiind posibil mai contagioas─â, a devenit dominant─â ├«n California, ceea ce explic─â num─ârul ridicat de cazuri de COVID-19 ┼či al deceselor ├«n acest stat american.

Grupul de muta┼úii care caracterizeaz─â aceast─â variant─â (B.1.427/B.1.429) justific─â includerea ei ├«n r├óndul celor ÔÇ×preocupanteÔÇŁ, la fel ca ┼či cele detectate ├«n Brazilia, Marea Britanie ┼či Africa de Sud.

Până la finalul lunii martie, varianta californiană ar putea fi responsabilă pentru aproape 90% din cazurile depistate în acest stat american faţă de circa 50% din prezent.

Potrivit unei cercet─âri efectuate de Charles Chiu, circula┼úia concomitent─â a celor dou─â variante poate crea riscul unui ÔÇ×scenariu de co┼čmarÔÇŁ. Dac─â dou─â virusuri se ├«nt├ólnesc ├«ntr-o singur─â persoan─â, apare un schimb de muta┼úii, cu risc de apari┼úie a unei tulpini ┼či mai periculoase a SARS-CoV-2.

Se pare c─â varianta californian─â a noului coronavirus este ┼či mai contagioas─â. Potrivit unei analize, persoanele infectate cu aceast─â variant─â au avut o ├«nc─ârc─âtur─â viral─â nazofaringian─â de dou─â ori mai mare fa┼ú─â de cele infectate cu alte variante ale coronavirusului.

├Än acela┼či timp, s-a observat ┼či c─â varianta californian─â este mai rezistent─â fa┼ú─â de anticorpii genera┼úi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infec┼úie anterioar─â.