De ce este important să ştii să respiri corect

2 jpg jpeg

Specialiştii spun că dacă nu respiri „ca la carte“ şi ai o respiraţie deficitară îţi vei da organismul peste cap. Somnul va suferi modificări căci nu te vei odihni bine, iar digestia se va dezechilibra. De asemenea, activitatea cerebrală şi cardiovasculară, sistemul muscular vor întâmpina probleme.

La ce duce o respiraţie greşită

Din cauza respiraţiei făcută incorect, sistemul nervos va suferi un dezechilibru, corpul se va tensiona şi va apărea stresul. Specialiştii explică faptul că fiecare respiraţie are un efect imediat asupra creierului. Căile aeriene vor deveni mai strânse, ceea ce va face ca aerului să-i fie mai greu să ajungă la plămâni şi aşa mai departe. În acest mod, tu va trebui să respiri mai des pentru a obţine oxigenarea organismului. Fără aer ce ne-am face? Când respiri greşit se produce construcţia vaselor de sânge şi îţi va creşte tensiunea, iar inima va lucra mai greu. Astfel se va produce mai puţină energie, căci acest tip de respiraţie reduce abilitatea de a transmite oxigenul la nivelul celulelor.

Beneficiile unei respiraţii sănătoase

Medicii spun că dacă vei respira cu ajutorul unei respiraţii costo-diafragmatice şi nu trăgând aer în piept ridicând umerii, vei avea o condiţie fizică mai bună, vei reduce stresul şi anxietatea şi te vei simţi fericit.

Mai jos vă voi prezenta câteva exerciţii de respiraţie bune, printre altele, şi pentru recuperarea vocii. Cu ajutorul lor vei inspira mai mult oxigen într-un timp scurt.

Exerciţiul nr.1

Stai în picioare. Pune mâna dreaptă deasupra buricului şi cu stânga ţine-te de spate, mâna fiind la acelaşi nivel cu cea dreaptă. Primul deget trebuie să fixeze coastele de la nivelul spatelui, iar cele 4 degete pe cele din faţă. Stai drept, ţine mâinile strâns şi inspiră pe nas. Încearcă să împingi cu diafragma şi coastele, mâinile. Inspiră timp de 4 timpi, ţine respiraţia 4 timpi şi expiră pe 4 timpi.

Exerciţiul nr.2

Stai culcat pe spate, pune câteva cărţi pe abdomenul superior şi ţine mâinile pe lângă corp. Respiră pe nas. Vei observa că acele cărţi, atunci când inspiri, se vor ridica. Dă apoi uşor aerul afară pe gură. Poţi face acest exerciţiu întâi fără cărţi. Te pui în pat în aceeaşi poziţie şi închizi ochi. Vei observa că organismul când doarme respiră corect.

Exerciţiul nr.3

Ţine la fel mâinile ca la primul exerciţiu. Inspiră adânc, apoi deschide uşor buzele scoţând un sunet cu litera „ş“ printre dinţi. Nu trebuie să fie sunet suflat. Acest exerciţiu te va ajuta să tragi cât mai mult aer şi să impostezi sunetul în cavitatea rezonatoare a nasului. Atenţie nu este vorba că vei începe să vorbeşti pe nas ci că atunci când vei vorbi sau cânta, sunetul nu va mai fi din gât. Deci nu vei mai forţa laringele.

Exerciţiul nr.4

Inspiră adânc şi formează un pumn cu palma dreaptă. Suflă uşor în pumn. Cu cât suflul este mai cald cu atât respiraţia este făcută mai bine.