De ce este important să porţi ochelari de soare

1 2 jpg jpeg

Pentru fiecare dintre aceste zone ale corpului exist─â protec┼úie, pentru ochi exist├ónd ochelarii de soare. Speciali┼čtii spun c─â ace┼čtia nu trebuie purta┼úi pe tot parcursul zilei, deoarece ochii au nevoie de expunerea la spectrul complet de lumin─â pentru a func┼úiona la nivel optim.

A┼čadar, stai la soare la primele ore ale dimine┼úii ┼či dup─â-amiaza, dup─â ce a trecut soarele dogoritor pentru a te ├«nc─ârca pozitiv, prevenind depresia, apari┼úia osteoporozei.

Cum te influen┼úeaz─â razele UVA ┼či UVB

Razele ultraviolete de tip UVB sunt singurele care ajut─â corpul s─â foto sintetizeze vitamina D prin piele, iar cele de tip UVA, spun oamenii de ┼čtiin┼ú─â, ar fi r─âspunz─âtoare de deteriorarea ┼úesuturilor ┼či apari┼úia ridurilor. Totu┼či al doilea tip de radia┼úii nu este 100% d─âun─âtor, astfel c─â, dac─â pielea nu este expus─â ├«n exces razelor solare, poate chiar beneficia de pe urma acestora.

Explica┼úia este aceasta: la nivelul pielii, UVA d─â na┼čtere unei substan┼úe numite oxid nitric. Acesta este un protector natural al inimii pentru c─â ajut─â la relaxarea vaselor sangvine ┼či reducere presiunea arterial─â. De asemenea, o expunere limitat─â la radia┼úiile UVA are un efect antibacterian ┼či lupt─â ├«mpotriva radicalilor liberi care duc la ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a pielii.

┼×tiai c─â...

...medicii spun c─â anumite tipuri de medicamente pot cre┼čte sensibilitatea vizual─â la razele soarelui? Printre aceste se reg─âsesc urm─âtoarele tipuri de pastile: diureticele, anticoncep┼úionalele, tetraciclina, tranchilizantele.

A┼ča ├«┼úi alegi ochelarii de soare potrivi┼úi!

Ace┼čtia trebuie neap─ârat s─â acopere ochii, c├ót ┼či latura inferioar─â ┼či superioar─â a lor. Oftalmologii recomand─â s─â alegi ochelari de soare cu absorb┼úie UV de 100% sau, mai bine, pe cei care blocheaz─â am├óndou─â tipurilor de radia┼úii solare (UVA ┼či UVB), ┼či anume cei pe care scrie UV 400, noteaz─â articles.mercola.com.

Lentilele mai închise nu te protejează mai mult

Unii cred c─â dac─â lentilele ochelarilor de soare sunt mai ├«nchise la culoare cu at├ót ├«┼úi asigur─â o protec┼úie mai mare, ├«ns─â nu este adev─ârat, spun speciali┼čtii. A┼čadar, ┼či ochelarii care au lentile de culori deschise ┼či sunt dota┼úi cu protec┼úie solar─â optim─â sunt buni ├«mpotriva ultravioletelor.

Bine de ┼čtiut!

Nu doar ochii c├ót ┼či zona din jurul lor au de suferit din cauza radia┼úilor solare. Prin urmare, pentru bine t─âu, poart─â ochelari speciali pentru soare, ├«n orele c├ónd medicii spun c─â nu avem voie s─â st─âm la plaj─â. Dac─â trebuie s─â mergi undeva sau practici vreun sport ├«n aer liber, pe timpul verii, poart─â ochelari de soare ┼či neap─ârat ceva pe cap pentru a nu face insola┼úie. Nu uita s─â te dai cu crem─â SPF.

Riscurile supraexpunerii ochilor la razele ultraviolete

Exper┼úii explic─â faptul c─â, dac─â te expui la radia┼úiile ultraviolete la orele de v├órf, ri┼čti s─â te ├«mboln─âve┼čti de cataract─â. Prin urmare, dac─â nu ai de ales ┼či trebuie s─â ie┼či afar─â ├«n acest interval orar c├ónd soarele reprezint─â un adev─ârat pericol pentru s─ân─âtate, poart─â ochelari de soare care s─â ├«┼úi protejeze ochii ┼či pielea din jurul lor.

Nu cumpăra ochelari decât de la magazinele de profil, sub îndrumarea unui specialist. Iată la ce îţi mai expui ochii dacă nu porţi ochelari de protecţie la orele amiezii: riduri, pete, conjuctivită, degenerarea maculară (care poate duce chiar la pierderea vederii.