De ce e bine să mănânci câte un măr pe zi

1 2 jpg jpeg

Beneficiile sunt cu atât mai vizibile în rândul femeilor care obişnuiesc să consume câte 100 g de măr pe zi.

La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Vest din Australia după ce au analizat starea de sănătate a unui grup de pensionari, cu vârsta cuprinsă între 70 şi 85 de ani, pe o perioadă de 15 ani.

În cadrul cercetării, fiecare participant dintre cei 1.456 au completat chestionare în privinţa obiceiurilor alimentare. Ulterior, specialiştii au verificat câţi dintre voluntari obişnuiau să consume mere.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că favonoidele, compuşi care se găsesc în mere, dar şi în pere, căpşuni, mure şi în ridichii sunt cele care reduc predispoziţia pentru deces timpuriu. Mai exact, efectele antioxidante ale acestor compuşi protejează împotriva daunelor de la nivel celular, ceea ce scade şi riscul de apariţie a afecţiunilor.

„Merele se numără printre alimentele care au un conţinut bogat de flavonoide, substanţe care ne ne protejează sănătatea. Includerea lor în dietă nu numai că ajută la relaxarea vaselor de sânge, ci poate reduce şi riscul de deces timpuriu“, a afirmat Jonathan Hodgson, medic la Şcoala de Medicină şi Farmacologie din cadrul Universităţii de Vest din Australia.

Specialiştii mai susţin că doza mare de fibre din mere şi de magneziu, potasiu şi vitamina C favorizează scăderea nivelului mare de colesterol „rău“, dar şi tensiunea arterială.