De ce e bine s─â fii vesel ┼či bun cu ceilal┼úi

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, au descoperit c─â bucuria manifestat─â ├«n diferite feluri are efecte adverse surprinz─âtoare asupra sistemului imunitar.

Studiile au ar─âtat c─â persoanele altruiste, care se bucur─â c├ónd ajut─â oameni nevoia┼či, au un nivel mai mare de anticorpi care combat infec┼úiile.

Pe de alt─â parte, persoanele care se autoapreciaz─â dar primesc laude sub a┼čtept─âri sunt mai predispuse s─â se ├«mboln─âveasc─â, pentru c─â loviturile primite pentru starea lor psihic─â atac─â ┼či capacitatea antiviral─â a imunit─â┼úii.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au examinat cum r─âspunde genomul uman la st─ârile de fric─â, stres, mister ┼či alte st─âri mentale negative, dar ┼či-au concentrat cercet─ârile asupra modului cum reac┼úioneaz─â genele umane la o stare psihologic─â pozitiv─â, cum este veselia ┼či mul┼úumirea sufleteasc─â.

Acest studiu este primul de acest gen, care a examinat impactul pe care-l are starea de bine asupra materialului genetic.

Oamenii care sunt obi┼čnui┼úi s─â-i ajute pe ceilal┼úi ┼či, ├«n general, s─â g├óndeasc─â pozitiv, au un nivel ridicat de sentimentul cunoscut ┼či sub numele de bun─âstare.

Rezultatele studiului au fost publicate ├«n jurnalul ÔÇ×Proceedings of the National Academy of SciencesÔÇť.

Pentru acest studiu, cordonatorii cercet─ârii Steven Cole ┼či Barbara L. Fredrickson au avut nevoie de un deceniu pentru a ajunge la aceste concluzii.