De ce apare intoleranţa la lapte şi cum poate fi învinsă

Superaliment, singurul folosit încă de la naştere, laptele aduce o serie de beneficii organismului. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la scăderea activităţii lactazei - enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici: glucoza şi galactoza -, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire.
Vârstnicii digeră tot mai greu lactatele
Se estimează că 75% din adulţi au un nivel scăzut de lactază deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează şi produce, în mai puţin de 30 de minute, manifestări neplăcute, precum balonarea, diareea, crampele sau greaţa, cu alte cuvinte, intoleranţa la lactoză.
Cum se face diagnosticarea Depistarea intoleranţei la lactoză este dificilă din cauză că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbţie intestinală sau colite, explică specialiştii. Există teste care măsoară absorbţia de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre ele presupune să bem dimineaţa, pe stomacul gol, un lichid ce conţine lactoză, iar peste 30 de minute să ne măsurăm glucoza din sânge. Dacă valoarea acesteia nu creşte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat. Un alt test măsoară cantitatea de hidrogen din respiraţie. Dacă acesta are un nivel ridicat, indică digerarea defectuoasă a lactozei.
Citeşte mai multe pe această temă AICI