De ce apare intoleran┼úa la lapte ┼či cum poate fi ├«nvins─â

1 2 jpg jpeg

Superaliment, singurul folosit ├«nc─â de la na┼čtere, laptele aduce o serie de beneficii organismului. Totu┼či, lipsa unui consum constant de lapte duce la sc─âderea activit─â┼úii lactazei - enzima care descompune lactoza ├«n dou─â glucide mai mici: glucoza ┼či galactoza -, localizat─â pe suprafa┼úa celulelor care c─âptu┼česc intestinul sub┼úire.

Vârstnicii digeră tot mai greu lactatele

Se estimeaz─â c─â 75% din adul┼úi au un nivel sc─âzut de lactaz─â deoarece, pe m─âsur─â ce ├«nainteaz─â ├«n v├órst─â, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta r─âm├óne ├«n intestin, fermenteaz─â ┼či produce, ├«n mai pu┼úin de 30 de minute, manifest─âri nepl─âcute, precum balonarea, diareea, crampele sau grea┼úa, cu alte cuvinte, intoleran┼úa la lactoz─â.

Cum se face diagnosticarea Depistarea intoleran┼úei la lactoz─â este dificil─â din cauz─â c─â poate fi confundat─â frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulbur─âri de absorb┼úie intestinal─â sau colite, explic─â speciali┼čtii. Exist─â teste care m─âsoar─â absorb┼úia de lactoz─â ├«n sistemul digestiv. Unul dintre ele presupune s─â bem diminea┼úa, pe stomacul gol, un lichid ce con┼úine lactoz─â, iar peste 30 de minute s─â ne m─âsur─âm glucoza din s├ónge. Dac─â valoarea acesteia nu cre┼čte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat. Un alt test m─âsoar─â cantitatea de hidrogen din respira┼úie. Dac─â acesta are un nivel ridicat, indic─â digerarea defectuoas─â a lactozei.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI