Dacă eşti gras NU eşti mai sănătos

1 2 jpg jpeg

Nu există adevăr în expresia „obezitate sănătoasă“, sugerează oamenii de ştiinţă de la Spitalul Muntele Sinai din Toronto, Canada.

Excesul de grăsime predispune la apariţia multor complicaţii pentru sănătate, cum sunt problemele cu nivelul crescut de colesterol „rău“, de tensiune arterială şi de zahăr din sânge.

La studii au fost implicate peste 60.000 de persoane. Cercetările au pornit de la sugestia eronată că dacă eşti supraponderal, nu trebuie să-ţi faci probleme în privinţa sănătăţii.

Nimic mai greşit, se arătă în dovezile publicate de experţii canadieni în Analele de Medicină Internă.

Aceştia au descoperit că kilogramele în exces au apărut din cauze nu tocmai sănătoase, concluzie la care au ajuns după o monitorizare ce s-a întins pe o perioadă de zece ani.

Coordonatorul studiului, doctorul Ravi Retnakaran, a declarat că datele obţinute în urma studiilor sugerează că atât pacienţii obezi care suferă de boli metabolice, cât şi pacienţii obezi care nu suferă de astfel de afecţiuni sunt predispuşi la decese cauzate de bolile cardiovasculare.

Cu alte cuvinte, explică cardiologul Doireann Maddock, „chiar dacă stai bine cu tensiunea arterială şi cu nivelul de zahăr din sânge, tot eşti la risc să suferi din cauza complicaţiilor cardiace“.