Cum vă puteţi menţine sănătatea în sezonul rece? (P)

1 2 jpg jpeg

Gerul trebuie pe cât posibil evitat pentru că vă poate afecta starea de sănătate, mai ales dacă îmbrăcămintea nu este corespunzătoare. Este inconfortabil să simţiţi cum vă pătrunde frigul în picioare sau cum vă doare capul pentru că nu este menţinut acoperit cu un fes sau o căciulă la frigul de afară. Când este ger este destul de uşor să se piardă chiar 45% din căldura corpului dacă mâinile sunt fără mănuşi, capul neprotejat cu căciulă sau glugă şi încălţămintea de calitate proastă în picioare.

Hidratarea corpului este importantăîn orice sezon, chiar şi iarna, când apare destul de frecvent un deficit de lichide în organism. Pentru a avea o stare de bine este recomandat consumul de lichide, ceaiuri, supe, sucuri naturale, 2l de apă pe zi. Pentru diferite afecţiuni sezoniere care pot fi agravate de frig există remedii naturale şi plante medicinale care ajută în restabilirea stării de sănătate a organismului. De exemplu sunt recomandate ceaiurile naturale, sau consumul de plante aromatice şi condimente:

· Rădăcina de ghimbir este excelentă pentru ceaiuri şi anumite preparate culinare, combate stările de greaţă şi indigestia.

· Rozmarinul are efect bun asupra organismului în sezonul rece. Este recomandat drept condiment la carnea roşie.

· Puţină scorţişoară în vin roşu fiert poate avea proprietăţi benefice, încălzeşte corpul când este frig afară.

· Nucşoara are proprietăţi antibacteriene şi antifungice, este bună în sezonul rece.

· Ceaiul de mentă combate durerile de cap şi ajută în tratamentul diareei şi a simptomelor răcelii.

Alimentaţia în sezonul rece nu trebuie să fie prea bogată în grăsimi. Şi excesul de carbohidraţi trebuie evitat deoarece se ştie faptul că aceştia pot îngreuna anumite procese fiziologice cum este termoreglarea organismului în anotimpul rece.

2 jpg jpeg

Dieta echilibrată în lunile de iarnă este o necesitate pentru persoanele care vor să fie sănătoase. Sunt recomandate legumele: morcovii, varza, sfecla roşie, spanacul, varza de Bruxelles, ceapa, usturoiul, care au mulţi nutrienţi şi pot furniza astfel de elemente active organismului. De exemplu usturoiul este ideal pentru imunitate, conţine vitamine B6, C, calciu, seleniu, fosfor şi magneziu. Usturoiul are acţiune bactericidă, antivirală, protejează inima şi creşte rezistenţa organismului la stres. Ceapa ajută în prevenirea cancerului, combate inflamaţiile şi alergiile din corp.

Ceapa conţine fier, potasiu, magneziu, vitamina B6 etc. Acestea sunt doar câteva dintre principalele alimente cele mai bune pentru organism, recomandate pentru a mânca mai sănătos. De asemenea, nu trebuie să lipsească din dietă vitaminele A, B, C, E care ajută la întărirea imunităţii. Vitamina E protejează membrana celulară împotriva atacului nociv al radicalilor liberi şi poate preveni infecţiile în organism dacă este asociată şi cu alţi nutrienţi.

Mersul pe jos iarna este sănătos pentru a face mişcare şi pentru termoreglarea organismului. Deplasarea în aer liber, în aer curat este importantă pentru sănătate, dar trebuie să se facă doar dacă se poartă îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, groasă, călduroasă. Pentru picioare sunt indicate ghetele comode, care au tălpile cu bună aderenţă la zăpadă sau noroi, sau cizmele ce au aceleaşi caracteristici şi sunt suficient de călduroase.

2 jpg jpeg

În cazul în care aveţi mâinile şi picioarele reci nu mai staţi în frig, este bine să mergeţi într-o încăpere unde este cald pentru a vă putea încălzi. Dacă apar senzaţii de furnicături în degete sau chiar durere intensă este posibil să fi suferit degerături, examinaţi cu atenţie pielea şi eventualele modificări ale acesteia şi dacă trebuie cereţi ajutorul unui medic. De multe ori dacă ţineţi degetele în apă caldă le puteţi încălzi destul de uşor şi astfel vă puteţi reveni.

În picioare purtaţi şosete confortabile, care nu strâng şi nu au cusături, care sunt din bumbac gros, călduros. Alegeţi încălţămintea de calitate, îmblănită, în care nu pătrunde umezeala de la apă, ploaie sau zăpadă. Purtaţi mănuşi pentru mâini, fular la gât, căciulă pe cap, îmbrăcăminte adecvată pentru sezonul de iarnă mai ales dacă este foarte frig sau ger afară. Toate aceste măsuri de protecţie pe timp de ger sunt necesare pentru că trebuie să ştiţi că degerăturile pot să apară mai ales la urechi, mâini, picioare şi nas, deci la extremităţile corpului.