Cum să ne ajutăm singuri dacă suferim de psoriazis

1 2 jpg jpeg

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog la Clinica Hebra Dermatologie, spune că primul pas în tratarea bolii este urmarea planului terapeutic corect şi a unor indicaţii stricte ale medicului dermatolog.

Psoriazisul este o afecţiune a pielii relativ frecventă în rândul bărbaţilor şi femeilor, care se poate declanşa la orice vârstă şi poate fi observată în orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară. Este o boală genetică influenţată de factori de mediu, care se poate manifesta în pusee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune, fără boală. Pe lângă tratament, vă puteţi ajuta şi singuri dacă adoptaţi nişte schimbări benefice în viaţa de zi cu zi.

Limitarea stresului

Stresul emoţional agravează întotdeauna psoriazisul şi poate declanşa pusee de boală. „Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu păstrarea echilibrului între viaţa de familie, muncă, activităţi sportive şi o dietă sănătoasă vor ajuta. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activităţi sportive regulate, tehnici de relaxare de tipul yoga, respiraţie profundă, meditaţie, tai chi pot face o mare diferenţă pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.

Menţinerea unei greutăţi normale a corpului

Există o legătură bine stabilită între obezitate şi psoriazis, astfel că o reducere în greutate şi chiar o atingere a normoponderalităţii, în cazul persoanelor supraponderale şi obeze, vor îmbunătăţi foarte probabil şi boala de piele. Multe persoane au nevoie de ajutorul unui nutriţionist pentru realizarea acestui obiectiv şi, bineînţeles, de multă voinţă.

Renunţarea la fumat

Psoriazisul are o prevalenţă crescută în rândul fumătorilor şi, totodată, tratamentul este mai puţin eficient în cazul acestei grupe de pacienţi, astfel că medicii au un motiv în plus să descurajeze fumatul în cazul pacienţilor cu psoriazis. Apariţia clinicilor specializate în suportul pacienţilor şi substituenţii de nicotină disponibili pe piaţă au ajutat extrem de multe persoane să învingă acest obicei dezastruos pentru sănătate.

Citeşte mai multe pe această temă AICI