Cum să ai grijă de sănătatea ta în această perioadă - nu fi „prada” trendurilor efemere

1 libertate jpg jpeg

Dacă, odată cu ieşirea din starea de urgenţă, efectiv ai fost cuprinsă de atât de mult entuziasm, încât ai vrut în aceeaşi zi să recuperezi cele două luni pe care le-ai petrecut între patru pereţi, află că nu ai exagerat cu nimic. Fie că ţi-ai luat rolele pe 15 mai şi ai fost în prac, ai vizitat deja trei muzee, ba chiar ai participat la o slujbă religioasă în aer liber, merită să profiţi cât mai mult de acest început de vară superb, de „Marea Relaxare”, aşa cum a fost numită de către mass-media această perioadă, însă, având permanent grijă de sănătatea ta.

Iată cum poţi face acest lucru:

Protecţie

Chiar dacă uneori poate uiţi atunci când ieşi pe uşă să-ţi pui o mască de protecţie, nu ignora prevederile autorităţilor şi recomandările medicilor, chiar dacă nu eşti într-un spaţiu închis, cum ar fi un supermarket sau un salon de înfrumuseţare. Ca femeie, poate eşti tentată să îţi cumperi măşti de protecţie personalizate, în diferite culori, cu imprimeuri, inserţii metalice, paiete, strasuri, pietricele colorate. Poate nu conştientizezi, dar acestea îţi pot pune în pericol sănătatea.

„Sper însă din suflet să nu se aprobe folosirea a tot felul de obiecte ce pot acoperi gura şi nasul! Tocmai ce am văzut reclame la TV cu măşti  din tot felul de materiale şi cu tot felul de elemente decorative: strasuri, paiete, mărgele! Sunt surse sigure de suprainfectare şi hipoxie! Masca de protecţie nu-i pentru bal mascat!”, este mesajul viralizat pe reţelele de socializare al unui medic renumit, dr. Doina Ene. 

Specialiştii te sfătuiesc să alegi

medicale, pe care le poţi comanda online. Alege-le pe cele cu trei pliuri, care permit o respiraţie fară efort şi constituie, în acelaşi timp, o barieră eficace de filtrare a particulelor din aer. Acestea au un dublu rol: pe de o parte, protejează căile respiratorii, iar pe de altă parte, sunt scuturi de prevenţie în împrăştierea de virusuri şi bacterii care se transmit pe calea aerului.

Mişcare 

2 miscare jpg jpeg

Ar fi păcat să nu te bucuri de mişcarea în aer liber acum, când temperaturile sunt destul de ridicate, iar vara îşi intră în drepturi. Până la jumătatea lui iulie, poţi să alergi şi în timpul zilei, mai ales în weekend, dar, după acest interval, nu te expune caniculei. Nu uita să te hidratezi, să îţi aplici pe faţă o cremă cu un grad ridicat de protecţie solară şi să îţi acoperi capul cu o pălărie sau o şapcă. Nu e necesar să-ţi impui de la prima ieşire antrenamente solicitante, ci să începi cu câteva exerciţii uşoare, de înviorare sau stretching. Nu cere de la corpul tău mai mult decât acesta e dispus să-ţi ofere, mai ales după două luni de sedentarism.

Mâncare sănătoasă

mancare jpg jpeg

Chiar dacă s-au redeschis şaormeriile şi magazinele de merdenele de la colţ de stradă, uită de acestea şi bea în fiecare zi sucuri naturale de fructe, fă-ţi salate delicioase de sezon, hidratează-te cât mai mult. Dacă te simţi obosită sau ai o stare emoţională inconstantă, fă-ţi câteva analize medicale pentru a te asigura că nu ai carenţe în organism. Găteşte acasă, încearcă să ai farfurii cât mai colorate cu multe legume şi oleaginoase. Astfel, vei obţine o imunitate de fier!

Sursă foto: unsplash.com