Cum recunoşti sindromul restaurantului chinezesc

Deoarece acest tip de hrană este foarte bun la gust este consumat şi foarte des, iar acest lucru face ca organismul să aibă o serie de reacţii nu tocmai pozitive în contactul cu MSG, prescurtarea mult utilizatului glutamat de sodiu.
E 621 sau glutamatul de sodiu (glutamatul monosodic)
Acest condiment are origini japoneze şi a fost descoperit în prima parte a secolului al XIX-lea. E 621 se întâlneşte sub o serie de alte nume (acid glutamic, extract de drojdie, cazeinat de calciu, cazeinat de sodiu, proteine vegetale hidrolizate, extract de soia, izolat proteic, glutamat monopotasic). Este un aditiv care acţionează ca potenţiator de aromă pentru o serie de produse alimentare. Despre el se ştie că este sarea de sodiu a acidului glutamic (un aminoacid natural).
Cum se manifestă sindromul
Cel care a vorbit prima oară despre această afecţiune numită şi sindromul restaurantului chinezesc, care reuneşte mai multe simptome a fost medicul Ho Man Kwok. Acesta, observând efectul nociv al glutamatului de sodiu asupra organismului său, a decis să trimită o scrisoare celor de la New England Journal of Medicine, notează bbc.com.
La el, simptomele s-au manifestat astfel: palpitaţii, slăbiciune generală. De asemenea, medicul a mai simţit amorţeală la nivelul cefei, care s-a extins după aceea şi în zona umerilor şi spatelui. Iniţial, specialistul a pus aceste manifestări în seama sosului de soia, însă, apoi a ajuns la concluzia că nu era acesta de vină, căci îl folosea de mult timp şi nu avusese aceleaşi efecte.
Doctorul s-a gândit că dacă nu sosul mult ultilizat de către bucătăria asiatică este cauza problemelor sale de sănătate, atunci poate vinovatul este glutamatul monosodic. Teoria lui Kwok a ajuns apoi să fie răspândită în întreaga lume, iar multe restaurante au luat hotărârea să nu mai folosească acest ingredient, notează aceeaşi sursă.
Printre efectele MSG-ului asupra organismului apar acestea: greaţa, durerile de cap şi amorţeala. Totuşi, nu toată lumea întâmpină aceste probleme de sănătate după ce mănâncă mâncare asiatică (japoneză, chinezească, thailandeză).
Ştiai că...
...glutamatul, luat simplu, se regăseşte în laptele matern? Acesta se mai găseşte şi în numeroase alimente din natură, cum ar fi roşiile şi ciupercile uscate.