Cum poţi vorbi cu copiii tăi despre Coronavirus?

1 cornavirus desen jpg jpeg

Copiii simt toate schimările pe care le imprima vieţii zilnice pandemia de CVOVID-19. Iată cum poţi discuta cu cei mici despre virusul corona, pentru a-i lămuri şi ajuta să accepte mai uşor izolarea.

1. De ce atât de mulţi oameni vorbesc despre ceva numit noul coronavirus?

Noul coronavirus face parte dintr-un grup de virusuri care îi fac pe oameni să se simtă rău. Virusurile sunt organisme minuscule pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, pot fi văzute doar cu lentile speciale, prin care priveşti lucrurile mărunte. Cum sunt atât de mici, pot pătrunde cu uşurinţă în corp şi îi pot îmbolnăvi pe oameni.

Coronavirusurile sunt un tip de virus care poartă denumirea de corona pentru că, văzute prin acele lentile speciale, par să poarte o coroană. Coronavirusurile există de mulţi ani, dar recent, un nou membru, pe care nimeni nu îl cunoştea, a apărut în această familie şi este numit “coronavirus 2019”! În prezent aflăm cum se transmite de la un om la altul şi ce face în interiorul corpului nostru când ajungem să ne simţim rău.

A devenit foarte celebru pentru că este ceva nou!

2. Poate intra în corpul meu?

Da. Dar nu călătoreşte de unul singur. Pentru a călători are nevoie să treacă de la o persoană la alta. Acest lucru se numeşte „contaminare“ şi este felul în care virusul se transmite de la un corp la altul.

Coronavirusul nu poate călători prea departe, aşa că pentru a fi transmis:

Poate să sară de pe o mână pe alta când oamenii se salută printr-o strângere de mâini sau se ating. De aceea este important să îţi speli mâinile cu apă şi săpun atât de mult cât durează să cânţi un cântecel. Poţi folosi şi un dezinfectant cu alcool care se usucă singur. 

În următoarele câteva zile, dacă o persoană vine să te salute călduros, îi poţi face cu mâna fără a o atinge. Salutul vostru poate fi la fel de călduros doar prin gesturi şi zâmbete!

Virusul poate călători în picăturile de salivă care se transmit atunci când vorbim, ne atingem sau strănutăm. Dacă vezi că cineva tuşeşte sau strănută, cel mai bine este să stai departe de acea persoană, astfel încât picăturile de salivă să nu ajungă la tine. 

Sau poate rămâne în aşteptare pe masa sau mobilierul pe care o persoană care are virusul le-a atins şi astfel ajunge la următoarea persoană care atinge masa sau obiectul respectiv. Dar nu îţi face griji pentru că, dacă obiectele sunt curăţate bine, virusul dispare de pe suprafaţa lor. 

3. Şi ce se întâmplă dacă virusul intră în corpul meu?

Este posibil să te simţi puţin rău, ca atunci când ai o răceală. S-ar putea să îţi crească temperatură, să tuşeşti şi să simţi că îţi este mai greu să respiri. 

Dar ca în celelalte dăţi când ai mai avut o răceală, după câteva zile te vei simţi mai bine şi te vei juca din nou cu prietenii tăi!

După câteva zile, aproape toată lumea se simte din nou mai bine.

4. Persoanele care te îngrijesc se vor asigura că eşti în siguranţă şi protejat.

Aşadar adulţii urmăresc ştirile despre noul coronavirus. Aceştia învaţă cum să aibă grijă de tine şi cum să te protejeze pentru ca tu să fii bine.

Dacă te simţi rău, adulţii vor avea grijă de tine pentru ca tu să te însănătoşeşti cât mai repede. 

Şi dacă te-ai întâlnit cu cineva care s-a îmbolnăvit din cauza coronavirusului, va fi nevoie să stai acasă câteva zile chiar dacă te simţi bine. Astfel ei te pot îngriji mai bine dacă începi să te simţi rău şi virusul nu va mai putea ajunge şi la alţi copii.

Mulţi oameni de ştiinţă lucrează pentru a opri transmiterea virusului şi pentru a crea vaccinuri care să ne protejeze pe toţi.