Cum pot fi protejati de gripa copiii mai mici de 6 luni

1 vaccin gripal 2 jpg jpeg

Începând cu 2019, vaccinul gripal VaxigripTetra, disponibil si in tara noastra, a primit aprobare pentru o nouă indicaţie terapeutică, putând fi recomandat pentru protecţia pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin vaccinarea femeilor gravide.

Pentru acest sezon gripal vaccinul tetravalent VaxigripTetra poate fi recomandat de medici şi pentru protecţia pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide. Conform noii indicaţii, vaccinul oferă protecţie sugarilor de la naştere până la vârsta de 6 luni, datorită imunizării materne, pe perioada sarcinii. 

„Femeile însărcinate care sunt vaccinate împotriva gripei dezvoltă anticorpi care sunt transmişi fătului prin intermediul placentei, oferind protecţie pasivă nou-născuţilor, de la naştere până la vârsta de şase luni”, a declarat dr. Mirela Puchiliţă, Medical Head Sanofi Pasteur, România şi Moldova.

VaxigripTetra este un vaccin gripal tetravalent, care conţine două tulpini de tip A şi două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)¹. VaxigripTetra fost autorizat pentru punere pe piaţă în Uniunea Europeană în anul 2016. În 2018 a fost aprobată extinderea indicaţiei pediatrice, ce permite ca vaccinul să fie administrat la copii cu vârsta de minim 6 luni, iar în 2019 a fost aprobată o nouă indicaţie a vaccinului, ce permite protecţia pasivă antigripală a sugarilor sub 6 luni prin vaccinarea gravidei.