Cum ne protejăm mâinile după dezinfectările şi spălările repetate cu apă şi săpun

1 washing hands 4940164 1920 jpg jpeg

Românii se confruntă cu o nouă afecţiune din cauza spălării frecvente pe mâini şi a folosirii de dezinfectant în mod abuziv în lupta împotriva noului virus COVD-19. Dermatita iritativă de contact a mâinilor este o boală a pielii supărătoare, dar simptomele pot fi ameliorate din fericire.

Dr. Iulia Panturu, medic specialist dermato-venerologie, a descris, pentru Asociaţia Română de Educaţie în Alergii, cum se manifestă această afecţiune şi cum o putem ameliora.

”Dermatita iritativă de contact a mâinilor este una din cele mai frecvente afecţiuni pentru care mi se adresează pacienţii în ultimele săptămâni.

Aceasta se datorează spălării frecvente a mâinilor, în contextul epidemiologic actual, lucru absolut necesar, dar în acelaşi timp extrem de agresiv cu tegumentul.

Se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de arsură, usturime, durere, şi în faze avansate cu descuamare, fisuri şi chiar sângerare, spre deosebire de dermatita alergică, unde simptomul principal este mâncărimea.

Prin spălarea frecventă a mâinilor cu produse agresive şi antiseptice, nu se îndepartează doar filmul hidrolipidic dar şi microbiomul, adică microorganismele bune, care ne apără de infecţii. În acest context, pielea, mai ales dacă este extrem de uscată şi fisurată, este mai vulnerabilă la suprainfecţii dar şi la transmisia microorganismelor. Ce putem face pentru a evita aceste situaţii?

In primul rând, dacă suntem preponderent IZOLAŢI LA DOMICILIU, după cum sper că e majoritatea populaţiei, nu este obligatorie folosirea săpunurilor agresive şi soluţiilor antiseptice la fiecare spălare de mâini. La aceste produse vom apela când am venit în contact cu alte persoane, după ce venim de afară, sau de la cumpărături. În rest putem folosi săpunuri obişnuite sau chiar de tip syndet sau surgras, dacă avem mâinile mai sensibile. Important este să ne spălăm cele 20 de secunde recomandate.

Imediat după spalatul pe mâini, este OBLIGATORIE folosirea unei CREME HIDRATANTE, emoliente, pentru a preveni uscăciunea şi fisurile. Aceasta poate fi crema dvs. de mâini sau chiar balsamul de corp.

Dacă sunteţi deja în faza de iritaţie, şi aveţi simptomele descrise mai sus, ar trebui să recurgeti la CREME DE MÂINI REPARATOARE, de tipul: Cicaplast mains, Cicalfate crema reparatoare, Bariederm Cica, Excipial Repair, Cicabio pomada etc.

Dacă după câteva zile de utilizare a cremelor reparatoare situaţia nu se ameliorează, contactaţi medicul dermatolog.

Bariera cutanată este extrem de eficientă atât timp cât este intactă. Să avem grija de ea!", a spus medicul Iulia Panturu.