Cum îl afectează pe copil pedepsele fizice

1 2 jpg jpeg

Mai mult, cu cât sunt mai des expuşi violenţei fizice ei ajung să-şi sfideze părinţii şi chiar să fie agresivi cu aceştia.

Toate aceste efecte negative pot să apară chiar şi dacă pedepsele fizice aplicate de părinte sunt considerate mici, cum este cazul palmei la fund sau a trasului de urechi.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Texas (SUA) după ce au analizat rezultatele unui studiu realizat timp de 50 de ani, la care au participat 160.000 de copii.

Astfel, specialiştii au constatat că violenţa fizică aplicată chiar şi înaintea vârstei de 5 ani i-au făcut pe copii să fie mai agresivi, comportament observat încă din primii ani de şcoală.

„Aplicarea pedepselor fizice poate duce în timp la apariţia mai multor probleme de comportament în cazul copiilor. Am observat că bătăia este asociată cu tulburări de comportament ce pot să apară atât pe perioada adolescenţei, cât şi la maturitate. Mai mult, copiii care sunt pedepsiţi fizic ajung să nu-şi mai respecte deloc părinţii şi chiar să fie violenţi verbal şi fizic cu aceştia“, a afirmat Elizabeth Gershoff, profesor la Universitatea din Texas.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical „Family Psychology“.