Cum funcţionează, de fapt, vaccinul anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager

1 vaccin jpg jpeg

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 explică avantajele vaccinurilor pe bază de ARN mesager şi cum funcţionează acestea.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager transportă informaţia genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman. Sistemul imun recunoaşte proteina ca fiind străină şi declanşează răspunsul în urma căruia se produc anticorpi. Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conţinută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanşa boala. După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informaţie este distrus şi eliminat.

Ce avantaje prezintă

Potrivit vaccinare-covid.gov.ro, vaccinurile pe bază de ARN mesager prezintă mai multe avantaje: pot fi dezvoltate într-un mod accelerat, nu presupun procese costisitoare şi consumatoare de timp, precum cele convenţionale, prezintă avantaje din punct de vedere al siguranţei comparativ cu vaccinurile convenţionale, întrucât conţin exclusiv elementele necesare producerii proteinei faţă de care se generează răspunsul imun, capacitatea ARN-ului mesager de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranţă cât mai bun şi sunt lipsite de infecţiozitate. De asemenea, ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp şi este un transportor tranzitor al informaţiei în organism. Nu influenţează informaţia genetică a persoanei vaccinate. Totodată, nu interacţionează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta.