Cum foloseşti corect masca împotriva COVID-19? Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un ghid de utilizare

1 masca ciuhodaru jpg jpeg

Medicul recomandă purtarea unei măşti, nu a vorbit doar de măştile chirurgicale de hârtie, pentru a preveni infecţia cu SARS-CoV-2. Cu partea albă spre interior sau cu partea colorată? Medicul a explicat totul în ghid.

Purtarea unei măşti este cea mai eficientă metodă de a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, pentru că nu permite picăturilor să ajungă la nivelul căilor respiratorii superioare. Dacă eşti în posesia măştii de tip chirurgical, iată cum o fixezi, o porţi, dar şi cum o poţi reutiliza împotriva infectării cu noul coronavirus. Descoperă mai jos sfaturile oferite de medicul Tudor Ciuhodaru:

“Fixare:

1. Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.

2. Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Aceasta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!

3. Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.

4. Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.

5. Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.

6. Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

Cât timp purtaţi masca:

1. Rămâne valabilă regula de a nu duce mâna la faţă.

2. Dacă vă mănâncă nasul sau gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin mască, vă puteţi scărpina.

3. Dacă situaţia impune acces temporar la gură - pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.

4. Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.

5. (!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

Cum o reutilizăm:

1. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.

2. Dacă este o mască textilă o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spală cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.

3. Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.

E bine de ştiut:

1. Măştile chirurgicale, poate chiar masca de schi, bandanele sau eşarfa, pot asigura mai multă protecţie decât recomandările oficiale iniţiale (de înţeles, dar nefericite) împotriva purtării de măşti de către populaţie.

2. CDC sugerează chiar utilizarea eşarfei de către furnizorii de servicii medicale ca ultimă soluţie atunci când nu sunt disponibile măşti pentru faţă.

3. Tusea sau strănutul pot trage ca nişte proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).

4. Picăturile pot ajunge chiar până la 6 m distanţă.

5. !!! Virusul rezistă minimum 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.

6. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.

7. „Distanţa sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepţia situaţiei în care purtaţi o mască (simplă).

Reţineţi:

1. Din punct de vedere practic şi social, măştile chirurgicale sau auto-fabricate, dacă sunt manipulate corect, pot fi de ajutor (în cel mai rău caz nu vor face rău).

2. Asiguraţi-vă că aruncaţi sau spălaţi după utilizare, fără a atinge suprafaţa exterioară.

3. (!!!) Utilizarea lor nu va elimina măştile respiratorii valoroase ffp3/N95 pentru protecţia personalului din sănătate.

1. Încurajarea purtării măştilor faciale în public ar fi un bun compromis între blocarea totală şi libertatea totală care riscă reapariţia inamicului invizibil.

2. Există acum date suficiente pentru a recomanda sau chiar a folosi pe scară largă măştile faciale (ca în ţările asiatice unde au modificat rata de transmitere).”

@facebook, unsplash