Cum acţionează medicamentul-minune anti-COVID-19 creat de Israel

1 shutterstock 1696245148 2 jpg jpeg

Un tratament bazat pe imunoterapie al unei companii israeliene a dovedit rată de mortalitate zero după ce a fost administrat la pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă în stare foarte gravă sau critică. În paralel, medicii au testat şi un medicament minune, testate de două echipe de medici, care ar putea vindeca boala în doar cinci zile.

Un tratament experimental dezvoltat de compania de imunoterapie israeliană Enlivex, aflat în studii clinice, a salvat 14 pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă în stare foarte gravă şi critică, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie. În total, 21 de pacienţi cu forme severe de boală au supravieţuit după ce au primit medicamentul, la finalul a două studii clinice derulate în Israel.

 În parlel, două echipe de medici şi cercetători din Israel au anunţat că au testat un alt medicament care ar putea învinge boala provocată de coronavirus în mai puţin de o săptămână. Testele preliminare au arătat că 29 dintre cei 30 pacienţi incluşi în studiu, care se aflau în stare moderată sau gravă şi cărora li s-a administrat o pastilă pe zi din medicamentul denumit EXO-CD24, s-au recuperat în cinci zile. Ultimul, s-a recuperat în a şaptea zi.   „Acest medicament minune este un fel de proteină biologică, care se foloseşte în cercetarea domeniului cancerului. Această proteina calmează sistemul imunitar care se atacă şi provoacă probleme mari respiratorii. Proteina este foarte ieftină şi se face uşor. Se aplică prin inhalaţie, se introduce această proteină în plămâni şi aici s-a văzut minunea. Inhalaţia a durat 3 minute şi s-a constatat că funcţionează pentru formele medii şi severe. Se tratează bolnavii cu formele grele şi critice, nu cei cu forme uşoare. S-a văzut că în doar două zile, rezultatele au fost extraordinare. După cinci zile, 29 dintre bolnavii pe care s-au făcut testele au fost acasă, al 30-lea a fost după 7 zile acasă", a declarat Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, la Digi24.

 Medicul susţine că dacă experimentul se va dovedi un succes, se vor putea produce milioane de doze pentru inhalare.    „Se aşteaptă acum ca Ministerul Sănătăţii din Israel ca aprobe continuarea acestor experimente pe alţi 10 pacienţi şi urmează să fie dat şi placebo. Trebuie remarcat că nu au fost niciun fel de efecte secundare. Dacă o să avem noroc, în două luni vom putea produce milioane de doze pentru inhalaţie şi vom putea trata boala.