Cum a afectat pandemia starea psihică şi viaţa sexuală a românilor

1 cuplu pat jpg jpeg

Românii sunt mai trişti, mai furioşi, mult mai anxioşi şi au un sentiment sporit de singuritate. Acest lucru reiese din primul studiu efectuat în ţara noastră despre despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătăţii fizice şi mintale a populaţiei. Cei intrevievaţi au recunoscut că se destresează făcând sex.

Specialiştii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul. Rezultatele preliminare arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătăţii mintale a populaţiei din România, informează click.ro.

Primul studiu despre impactul pandemiei: 42% dintre români au suferit tulburări psihi-emoţionale

Mai exact, 42% dintre respondenţi au raportat o înrăutăţire a stresului, care s-a dovedit mai pronunţată în rândul femeilor (46%) şi al adulţilor tineri (47%).

Aproximativ o treime dintre cei chestionaţi auspus că sunt mai nervoşi, o agravare mai pronunţată în acest sens fiind raportată tot de femei (35%) şi de adulţii tineri (38%).

În ceea ce priveşte singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenţi (28%) au raportat o înrăutăţire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutăţire mai pronunţată (36%).

Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 şi 50 de ani, datele fiind analizate şi interpretate de specialişti ai unui un consorţiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iaşi, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Universitatea Transilvania.

Medic psihiatru: „Este recomandat să ne păstrăm calmul”

„Diagnosticarea precoce a tulburărilor psiho-emoţionale este un pas important în instituirea unui tratament adecvat, atunci când este cazul, iar medicul de familie are şi trebuie să aibă un rol foarte important în acest demers. De la o uşoară tristeţe sau episoade de apatie, fiecare dintre noi poate să treacă, pe neaşteptate, la depresie, o tulburare psihică ce afectează aproximativ 5% din populaţia României. Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim raţional orice acţiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situaţie pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditaţie (băi prelungite, muzică, sport, yoga)”, a explicat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, de la Institutul de Psihiatrie Socola şi coordonatorul studiului COH-FIT în România.

Cum încearcă românii să scape de stres în pandemie: fac sex

68% din persoanele intervievate a estimat o creştere a timpului petrecut urmărind mijloacele mass-media, în încercarea de a gestiona situaţia; 

Alte metode de reducere a stresului şi ocupare a timpului au fost exerciţiile fizice, plimbările în aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie şi chiar activitatea sexuală;

Pentru femei, cele mai eficiente mecanisme de adaptare la Covid-19 au fost găsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului şi exerciţiile fizice sau mersul pe jos. Pentru bărbaţi, jocurile şi intimitatea fizică /activitatea sexuală au fost strategii de gestionare mai importante a stresului decât în cazul femeilor, întimp ce în rândul femeilor, utilizarea internetului şi a reţelelor sociale /interacţiunile sociale la distanţă au fost mai importante decât pentru bărbaţi.