Cum a afectat pandemia starea psihic─â ┼či via┼úa sexual─â a rom├ónilor

1 cuplu pat jpg jpeg

Rom├ónii sunt mai tri┼čti, mai furio┼či, mult mai anxio┼či ┼či au un sentiment sporit de singuritate. Acest lucru reiese din primul studiu efectuat ├«n ┼úara noastr─â despre despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra s─ân─ât─â┼úii fizice ┼či mintale a popula┼úiei. Cei intrevieva┼úi au recunoscut c─â se destreseaz─â f─âc├ónd sex.

Speciali┼čtii care au realizat studiul trag un semnal de alarm─â ├«n contextul. Rezultatele preliminare arat─â c─â pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra s─ân─ât─â┼úii mintale a popula┼úiei din Rom├ónia, informeaz─â click.ro.

Primul studiu despre impactul pandemiei: 42% dintre români au suferit tulburări psihi-emoţionale

Mai exact, 42% dintre responden┼úi au raportat o ├«nr─âut─â┼úire a stresului, care s-a dovedit mai pronun┼úat─â ├«n r├óndul femeilor (46%) ┼či al adul┼úilor tineri (47%).

Aproximativ o treime dintre cei chestiona┼úi auspus c─â sunt mai nervo┼či, o agravare mai pronun┼úat─â ├«n acest sens fiind raportat─â tot de femei (35%) ┼či de adul┼úii tineri (38%).

├Än ceea ce prive┼čte singur─âtatea, mai bine de un sfert dintre responden┼úi (28%) au raportat o ├«nr─âut─â┼úire a acestei st─âri ├«n perioada pandemiei, cei mai tineri manifest├ónd o ├«nr─âut─â┼úire mai pronun┼úat─â (36%).

Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 28 ┼či 50 de ani, datele fiind analizate ┼či interpretate de speciali┼čti ai unui un consor┼úiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicin─â ┼či Farmacie ÔÇŁGrigore T. PopaÔÇŁ Ia┼či, Asocia┼úia Rom├ón─â de Psihiatrie ┼či Psihoterapie ┼či Universitatea Transilvania.

Medic psihiatru: ÔÇ×Este recomandat s─â ne p─âstr─âm calmulÔÇŁ

ÔÇ×Diagnosticarea precoce a tulbur─ârilor psiho-emo┼úionale este un pas important ├«n instituirea unui tratament adecvat, atunci c├ónd este cazul, iar medicul de familie are ┼či trebuie s─â aib─â un rol foarte important ├«n acest demers. De la o u┼čoar─â triste┼úe sau episoade de apatie, fiecare dintre noi poate s─â treac─â, pe nea┼čteptate, la depresie, o tulburare psihic─â ce afecteaz─â aproximativ 5% din popula┼úia Rom├óniei. Este recomandat ├«n aceast─â perioada s─â ne p─âstr─âm calmul, s─â g├óndim ra┼úional orice ac┼úiune, ├«nainte de a o ├«ntreprinde, s─â accept─âm c─â trecem printr-o situa┼úie pe care nu o putem controla, s─â ne stabilim o rutin─â zilnic─â. Dac─â st─âm acas─â, s─â ne inform─âm din surse sigure, s─â ne acord─âm timp ├«n fiecare zi pentru relaxare sau medita┼úie (b─âi prelungite, muzic─â, sport, yoga)ÔÇŁ, a explicat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, de la Institutul de Psihiatrie Socola ┼či coordonatorul studiului COH-FIT ├«n Rom├ónia.

Cum încearcă românii să scape de stres în pandemie: fac sex

68% din persoanele intervievate a estimat o cre┼čtere a timpului petrecut urm─ârind mijloacele mass-media, ├«n ├«ncercarea de a gestiona situa┼úia; 

Alte metode de reducere a stresului ┼či ocupare a timpului au fost exerci┼úiile fizice, plimb─ârile ├«n aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie ┼či chiar activitatea sexual─â;

Pentru femei, cele mai eficiente mecanisme de adaptare la Covid-19 au fost g─âsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului ┼či exerci┼úiile fizice sau mersul pe jos. Pentru b─ârba┼úi, jocurile ┼či intimitatea fizic─â /activitatea sexual─â au fost strategii de gestionare mai importante a stresului dec├ót ├«n cazul femeilor, ├«ntimp ce ├«n r├óndul femeilor, utilizarea internetului ┼či a re┼úelelor sociale /interac┼úiunile sociale la distan┼ú─â au fost mai importante dec├ót pentru b─ârba┼úi.