Cu cât reduce mortalitatea vaccinul Pfizer. Ce arată un studiu recent

1 shutterstock 1736168798 jpg jpeg

O cercetare recent─â publicat─â ├«n revista ┼čtiin┼úific─â The Lancet arat─â c─â administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer are o eficien┼ú─â peste 90%. Este prima lucrare mondial─â privind eficacitatea clinic─â a acestui vaccin ├«n centrele pentru v├órstnici.

Studiul efectuat de oamenii de ┼čtiin┼ú─â ai Universit─â┼úii Oxford ┼či ai Universit─â┼úii Autonome din Barcelona arat─â c─â vaccinul creat de compania Pfizer reduce mortalitatea reziden┼úilor din c─âminele pentru v├órstnici cu 98% ┼či cu 97% probabilitatea de a fi spitaliza┼úi dup─â a doua doz─â, informeaz─â Agerpres.

Cercetarea a ar─âtat ┼či o sc─âdere a contagierilor cu 95% ├«n r├óndul lucr─âtorilor sanitari ┼či cu 92% ├«n cel al personalului acestor re┼čedin┼úe ┼či cu 88% ├«n r├óndul v├órstnicilor. Participan┼úii la acest studiu au fost 28.594 de v├órstnici de la re┼čedin┼úele din Catalonia, 26.238 de angaja┼úi ai acestor centre ┼či 61.951 de lucr─âtori sanitari.

Studiul a ar─âtat c─â prima doz─â determin─â deja o reducere a infect─ârilor cu ├«ntre 50 ┼či 60%. Dup─â primele 12 zile de la primul vaccin, perioad─â ├«n care serul nu poate avea un efect semnificativ, s-a ├«nregistrat o sc─âdere a infec┼úilor ├«ntre 15 ┼či 20%.

 Un alt sudiu efectuat ├«n Sco┼úia asupra popula┼úiei generale a ar─âtat o sc─âdere ├«ntre 85 ┼či 94% a riscurilor de contagiere postvaccinare.