Cu cât reduce mortalitatea vaccinul Pfizer. Ce arată un studiu recent

1 shutterstock 1736168798 jpg jpeg

O cercetare recentă publicată în revista ştiinţifică The Lancet arată că administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer are o eficienţă peste 90%. Este prima lucrare mondială privind eficacitatea clinică a acestui vaccin în centrele pentru vârstnici.

Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă ai Universităţii Oxford şi ai Universităţii Autonome din Barcelona arată că vaccinul creat de compania Pfizer reduce mortalitatea rezidenţilor din căminele pentru vârstnici cu 98% şi cu 97% probabilitatea de a fi spitalizaţi după a doua doză, informează Agerpres.

Cercetarea a arătat şi o scădere a contagierilor cu 95% în rândul lucrătorilor sanitari şi cu 92% în cel al personalului acestor reşedinţe şi cu 88% în rândul vârstnicilor. Participanţii la acest studiu au fost 28.594 de vârstnici de la reşedinţele din Catalonia, 26.238 de angajaţi ai acestor centre şi 61.951 de lucrători sanitari.

Studiul a arătat că prima doză determină deja o reducere a infectărilor cu între 50 şi 60%. După primele 12 zile de la primul vaccin, perioadă în care serul nu poate avea un efect semnificativ, s-a înregistrat o scădere a infecţilor între 15 şi 20%.

 Un alt sudiu efectuat în Scoţia asupra populaţiei generale a arătat o scădere între 85 şi 94% a riscurilor de contagiere postvaccinare.