Cu 50% mai mulţi bolnavi de cancer peste 13 ani!

1 2 jpg jpeg

Stilul de viaţă modern, sedentar şi bogat în alimentaţie fast-food, îşi ia revanşa. Medicii oncologi din întreaga lume au observat o creştere constantă a numărului pacienţilor cu cancer, considerat a fi boala civilizaţiei moderne.

„O instituţie de prestigiu din Lyon, Franţa, estimează că în 2025 vom avea cu 50% mai mulţi pacienţi pe fiecare tip de cancer”, subliniază medicul oncolog Florin Băcanu, de la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, din Bucureşti.

Ca spitalele să nu fie prinse, peste 10 ani, cu garda jos de acest val de pacienţi, ar trebui pregătiţi încă de pe acum mai mulţi specialişti în domeniu. „Ne-ar trebui cu 50% mai mulţi medici oncologi, nu? Însă în prezent sunt posturi blocate, avem probleme cu banii de salarii...”, precizează medicul.

În acest caz, specialistul consideră că ar trebui pus accentul pe programe de prevenire a cancerului. Un tip de afecţiune oncologică care ar putea fi prevenit prin vaccinare este cancerul de col uterin, cauzat în majoritatea situaţiilor de infecţia cu virusul HPV.

Ministerul Sănătăţii a demarat, la sfârşitul anului 2009, două campanii de vaccinare a fetelor cu vârste între 12 şi 24 de ani, care au avut însă rezultate foarte slabe.

Părinţii s-au opus vaccinării, deoarece în acea perioadă au fost înregistrate decese în străinătate în rândul fetiţelor care primiseră vaccinul. „Părinţii trebuiau să fie mai bine informaţi. Dacă ar fi fost continuată campania, s-ar fi salvat vieţile a sute de femei care mor de cancer de col”, mai spune doctorul.