COVID-19: Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate

1 shutterstock 1700503234 jpg jpeg

Despre vaccinul anti-COVID-19 au apărut numeroase întrebări în spaţiul public şi este bine să ne informăm din surse autorizate cu privire la răspunsurile corecte.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în ţara noastră, a fost întrebat duminică seara la Digi 24 dacă o persoană care se va vaccina mai este nevoită să poarte mască de protecţie. Specialistul a răspuns că respectarea măsurilor de protecţie este necesară până la momentul imunizării colective:

"Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenţie. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În acelaşi timp, dacă ne vom limita doar la prevenţie, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil", a afirmat medicul, citat de hotnews.ro.

Cine nu va fi vaccinat

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a afirmat că tinerii cu vârsta sub 18 ani şi pacienţii cu boli cronice grave şi în stadii terminale nu vor fi imunizaţi. Explicaţia este că nu există studii certe cu privire la aceste categorii.

"În momentul de faţă, o singură companie a inclus în studii persoane între 12 şi 18 ani, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer la un pacient cu un cancer în fază avansată (...). Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.