COVID-19: Ce categorii de persoane nu vor fi vaccinate

1 shutterstock 1700503234 jpg jpeg

Despre vaccinul anti-COVID-19 au ap─ârut numeroase ├«ntreb─âri ├«n spa┼úiul public ┼či este bine s─â ne inform─âm din surse autorizate cu privire la r─âspunsurile corecte.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în ţara noastră, a fost întrebat duminică seara la Digi 24 dacă o persoană care se va vaccina mai este nevoită să poarte mască de protecţie. Specialistul a răspuns că respectarea măsurilor de protecţie este necesară până la momentul imunizării colective:

"Categoric da. P├ón─â ├«n momentul ├«n care vom atinge un nivel de imunizare colectiv─â, nu trebuie s─â facem rabat de la respectarea m─âsurilor de preven┼úie. ├Äns─â la un moment dat aceste m─âsuri vor fi u┼čor, u┼čor retrase ├«n momentul ├«n care se va atinge pragul de imunizare colectiv─â. ├Än acela┼či timp, dac─â ne vom limita doar la preven┼úie, f─âr─â o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii ├«ntr-un viitor rezonabil", a afirmat medicul, citat de hotnews.ro.

Cine nu va fi vaccinat

Medicul militar Valeriu Gheorghi┼ú─â a afirmat c─â tinerii cu v├órsta sub 18 ani ┼či pacien┼úii cu boli cronice grave ┼či ├«n stadii terminale nu vor fi imuniza┼úi. Explica┼úia este c─â nu exist─â studii certe cu privire la aceste categorii.

"├Än momentul de fa┼ú─â, o singur─â companie a inclus ├«n studii persoane ├«ntre 12 ┼či 18 ani, deci cu siguran┼ú─â sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel pu┼úin ├«n perioada urm─âtoare, ┼či de asemenea tot ├«n studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate ├«n ceea ce prive┼čte terapia. Deci pacien┼úii care au fost instabili, m─â refer la un pacient cu un cancer ├«n faz─â avansat─â (...). Aceste categorii nu au fost incluse ├«n studiile clinice pentru c─â, ├«n primul r├ónd, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de v├órst─â, la care s-au ad─âugat ulterior, av├ónd ├«n spate un profil de siguran┼ú─â deja orientat, s-au ad─âugat ┼či categorii de persoane care au boli croniceÔÇŁ, a ad─âugat Valeriu Gheorghi┼ú─â.