COVID-19: ai o imunitate mai durabilă dacă ai trecut prin boală sau dacă eşti vaccinat?

1 covid jpg jpeg

Anticorpii persoanelor care au trecut prin COVID-19 oferă, cu timpul, o rezistenţă mai mare în faţa acestei boli în comparaţie cu cei obţinuţi în urma vaccinării, se arată într-un studiu recent.

Aceasta este concluzia unei cercetări recente efectuate de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Sheba din Israel, care a monitorizat 432 de persoane. Specialiştii au urmărit nu numai cantitatea de anticorpi generaţi, ci şi randamentul acestora.

După mai multe luni de monitorizare, s-a observat că atât numărul, cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer, decât cei ai persoanelor care trecuseră prin COVID-19, informează Agerpres.

Totuşi, după o perioadă, deşi cantitatea de anticorpi a scăzut la ambele grupuri, randamentul a scăzut mai mult la cei vaccinaţi, în timp de în grupul celor care au avut boala s-a ameliorat. S-a observat, de asemenea, şi că randamentul şi cantitatea anticorpilor celor trecuţi prin boală cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau peste (nivel de obezitate) au fost mai mari, în timpul studiului, decât la cei al căror IMC era sub 30 (exces de greutate sau cu greutate normală).

Citeşte şi: COVID-19: cum te tratezi acasă