Coronavirus: linie telefonică gratuită pentru bătrânii care au nevoie de ajutor

1 telefonulvarstnicului 1 jpg jpeg

Persoanele vârstnice pot apela acum pentru consiliere psihologică şi sprijin emoţional, cât şi pentru plasarea de comenzi cu livrare la domiciliu, la numărul 0800-460-001. Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată vârstnicilor din toată ţara, accesibilă din orice reţea, disponibilăde luni până vineri în intervalul orar 8–20, ş isâmbăta în intervalul 8-16.

Pe fondul crizei determinate de conornavirus, izolarea socială reprezintă cea mai eficientă măsură de prevenţie, oficial recomandată de autorităţi şi specialişti. În contextul actual, 3.7 milioane de vârstnici din România evită risculde infectare doar dacă stau acasă, dar acest lucru este imposibil pentru cei care nu mai au pe nimeni.Linia naţională Telefonul Vârstnicului anunţă deschiderea a noi servicii de sprijin pentru persoanele vârstnice şi suplimentarea echipei de specialişti şi voluntari în următoarea perioadă. La numărul 0800-460-001 aceştia vor răspunde prompt solicitărilorşi frământărilor adresate de vârstnicii din România.

O echipă de specialişti, formată din 5 psihologi, 3 asistenţi sociali şi 20 de voluntari, este pregătită să ofere consiliere psihologică şi sprijin emoţional persoanelor vârstnice care se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, accentuate în situaţia de izolare şi amplificate de comunicarea media intensă legată de coronavirus şi riscul de deces. Pentru vârstnicii singuri, este disponibil serviciul de alinare a singurătăţii, care înseamnă apelarea acestora o dată sau de două ori pesăptămână de către asistenţii sociali sau voluntari proiectului, vizând verificarea situaţiei în care se află vârstnicii şi oferirea unui sprijin personaliz atadecvat contextului actual.

Pentru a respecta măsura de izolare, a evita deplasările şi locurile aglomerate, peste 20 de voluntari vin în sprijinul vârstnicilor şi fac pentru aceştia cumpărături online. Prin Telefonul Vârstnicului, vor fi preluate şi plasate comenzi online pentru produse alimentare şi bunuri de strictă necesitate, cu livrarea şi plata acestora prin curier la domiciliul vârstnicilor. Acest demers vine pe fondul în care accesul persoanelor vârstnice la internet este limitat, iar competenţele lor digitale sunt reduse.