CORONAVIRUS. Ghid de autoprotecţie de la medicul Ciuhodaru: ce trebuie să facem acasă, loc de muncă sau pe stradă

1 whatsapp image 2020 03 19 at 13 18 03 jpg jpeg

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune ce să facem pentru a răspândi cât mai puţin noul virus COVID-19. Singura opţiune sănătoasă- staţi în casă!

Staţi cât mai mult în casă (doar aşa nu mai există acea transmitere a coronavirusului de la purtător-contaminat la cei receptivi). Atenţie, cu pandemia nu e de glumit! Sunt deja 32 de cazuri în Iaşi 2 la ATI (pacientul oncologic de 71 de ani din judeţul Suceava, primul confirmat pozitiv în Moldova şi un pacient de 37 de ani tot din Suceava, din zona Dorna. Noaptea trecută au mai fost depistate şase persoane pozitive, patru din Suceava şi două din Iaşi. 88 de persoane sunt plasate în carantină şi alte 854 izolate la domiciliu

Ghid de autoprotecţie:

În spaţiile închise (acasă/loc de muncă/spaţii publice): Igienizaţi

1. Suprafeţe: Ideal este să dezinfectaţi cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafeţele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curăţate cu prioritate: mânerele uşilor sau întrerupătoarele, cel puţin o dată pe zi. 2. Este de preferat să staţi în încăperi în care podeaua poate fi curăţată (evitaţi încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiţi camerele în mod regulat. 3. În bucătărie. Înainte de a găti şi manipula mâncarea, spălaţi-vă mâinile şi suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenţie! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitaţi alimentele crude. 4. Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenţia Naţională de Securitate a Sănătăţii. 5. Nu uitaţi să curăţaţi periodic cu atenţie tacâmurile (prin înmuierea solutie cu dezinfectant diluată timp de cel puţin 15 minute sau în maşina de spălat vase la un program mai lung, la 60°). 6. Toalete: recomandăm curăţarea şi dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele şi mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5% 7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puţin 60°C pentru cel puţin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

Pe stradă:

1. Evitaţi deplasările şi întâlnirire care nu sunt urgente, spaţiile publice aglomerate (magazine, mall), transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparţineţi grupelor de risc (persoane în vărstă, deficienţe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).

2. Respectaţi igiena tusei sau strănutului (acoperiţi nasul şi gura).

3. Nu atingeţi nasul, ochii, gura, faţa (mai ales după contactul cu suprafeţe contaminate)

4. Nu staţi în vecinătatea persoanelor care tuşesc sau strănută.

Oriunde şi oricând:

1. Nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun şi/sau cu o soluţie pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce aţi luat contact cu orice suprafaţa contaminată, după curăţenie şi în mod regulat în timpul zilei.

2. Purtaţi o mască chirurgicală în caz de tuse.

3. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi, prezentaţi dificultate respiratorie, dureri musculare şi stări de oboseală şi veniţi dintr-o zonă de risc.

Şi poate măcar acum parlamentarii vor adopta legea Ciuhodaru ce prevede predarea regulilor de igienă în toate şcolile din România. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste reguli trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

Reţineţi:

1. Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe. (!Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Brazilia, Argentina şi Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuşi, virusului îi prieşte vremea caldă) Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.)

2. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).

3. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.

4. Comisia Naţională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienţii vindecaţi de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate şi bine ventilate şi să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.

Atenţie, cu pandemia nu e de glumit. După ce trece această criză sper că e clar că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 a României. Şi că spitalele regionale (proiectul meu blocat mereu de unii), se vor face cu maximă viteză. Cel de la Iaşi prioritar. Vă daţi seama ce beneficiu enorm ar fi fost acum ca aceste spitale să fie finalizate (aşa cum Iaşul l-ar fi putut avea din 2011 dacă nişte interese mizere nu l-ar fi distrus).