Copiii care consumă hamburgeri pot suferi de astm

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă neozeelandezi şi britanici au descoperit că mâncarea de tip fast-food, consumată de trei ori pe săptămână de către copii, poate să provoace apariţia astmului şi a eczemelor.

Pe lângă aceste afecţiuni declanşate în urma consumului de astfel de alimente, printre care hamburgerii, se numără şi efecte adverse ca mâncărime şi lăcrimatul ochilor.

Experimentul a fost efectuat pe mai mult de 500.000 de copii, din peste 50 de ţări, de către specialiştii coordonaţi de Innes Asher, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, şi Hywel Williams, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Rezultatele arată că toţi acei copii care mănâncă regulat produse de tip fast-food riscă să sufere de astm şi de eczeme.

Cercetătorii spun că acest tip de mâncare conţine un nivel mare de grăsimi trans (acizi graşi nesaturaţi), care sunt cunoscute pentru modul cum afectează sistemul imunitar.

Concluzia studiului a fost că riscul de a suferi de astm sever la copiii mici care mănâncă hamburgeri se ridică la 39%. Cu cât înaintează în vârstă cei mici, riscul să apară astmul scade. În studiu se arată că la copiii de şase, şapte ani se manifestă un risc de 27% de a dezvolta astm.

Dacă însă consumă trei sau mai multe porţii de fructe pe săptămână, copiii pot beneficia de o scădere a riscului de a se îmbolnăvi de astm, de eczeme şi de conjuctivită alergică cu între 11% şi 14%.