Consumul frecvent de ouă, asociat cu apariţia diabetului

1 oua jpg jpeg

Oul este un aliment de baz─â, fiind inclus ├«ntr-o diet─â s─ân─âtoas─â, fiind ideal la micul dejun. Totu┼či, consumul ├«n exces de ou─â favorizeaz─â apari┼úia unor probleme de s─ân─âtate precum cre┼čterea nivelului colesterolului, iar acesta nu este singurul risc, arat─â cercet─ârile.

Persoanele care includ ├«n meniul zilnic cel pu┼úin 50 de grame de ou─â (echivalentul unui ou) au un risc cu 60% mai mare de a face diabet, se arat─â ├«ntr-un studiu recent realizat de speciali┼čtii de la Universitatea din Australia de Sud, ├«n colaborare cu China Medical University ┼či Universitatea din Qatar ┼či publicat ├«n Cambridge University Pres.

├Än cadrul cercet─ârii au fost monitoriza┼úi 8.500 de adul┼úi chinezi cu v├órsta medie de 50 de ani, ├«n perioada 1991 ┼či 2009.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au plecat de la o realitate din China, unde regimul alimentar tradi┼úional format din legume ┼či cereale a fost ├«nlocuit cu o diet─â bogat─â ├«n carne ┼či alimente procesate. Se ┼čtie c─â o astfel de alimenta┼úie modern─â favorizeaz─â apari┼úia diabetului de tip 2. ├Än China, 11% din popula┼úie are prediabet sau diabet.

Speciali┼čtii au urm─ârit ├«n ce m─âsur─â consumul de ou─â are o prevalen┼ú─â asupra apari┼úiei bolii. ├Än perioada studiat─â, consumul de ou─â s-a dublat.

S-a observat c─â un consum ridicat de ou─â (peste 38 de grame pe zi) a crescut riscul de a face diabet cu aproximativ 25%. ├Än cazul celor care au consumat zilnic un ou (echivalentul a 50 de grame), riscul de a face boala a crescut cu 60%.