Consumul de peşte în sarcină îl fereşte pe copil de ADHD
Afecţiunea ADHD se manifestă prin tulburări de comportament, impulsivitate şi deficit de atenţie, simptome des întâlnite la copii.
Cercetătorii au descoperit că femeile cu niveluri mari de mercur în corp sunt între 40 şi 70% mai predispuse să aibă copii cu ADHD, afecţiune ale cărei simptome ar apărea opt ani mai târziu.
Autorii studiului, oameni de ştiinţă de la Universitatea din Boston, SUA, au spus că principala sursă de provenienţă a mercurului este peştele. Cu toate acestea, copiii născuţi de femeile care au consumat mai mult de două porţii de peşte pe săptămână au fost cu 60% mai protejaţi de riscul de a fi afectaţi de ADHD.
Acest lucru pune sub lupă „problemele întâlnite în stabilirea echilibrului dintre beneficiile provenite în urma consumului de peşte şi dezavantajele expunerii la cantităţile de mercur acumulate din dieta cu peşte. Cu atât mai mult cu cât în timpul sarcinii se recomandă o dietă pe bază de peşte“, spun cercetătorii americani.
O explicaţie poate fi dată de consumul de peşte care conţine o cantitate mai mare de mercur şi metale grele, cum ar fi peştele-spadă, rechinul, sardinele şi macroul.
Sunt necesare experimente suplimentare pentru a se putea stabili care sunt şi ceilalţi factori care duc la acumularea de mercur în organism.