Consumul de cafea îţi poate scădea riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Prof. Conf. Mattias Carlstr├Âm ┼či Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, au analizat 30 de studii care indic─â faptul c─â prin consumul de cafea cu cafein─â ┼či decafeinizat─â deopotriv─â previne diabetul. La studiile ┼čtiin┼úifice au fost circa 1,2 milioane de participan┼úi. Doza de cafein─â conteaz─â Potrivit observa┼úiilor celor doi profesori, riscul de diabet de tip 2 scade mai mult dac─â se consum─â cafea cu cafein─â (7% la o cea┼čc─â pe zi), fa┼ú─â de situa┼úia ├«n care se bea cafea decafeinizat─â (6%). Cafeaua are efect antioxidant Cafeaua previne diabetul datorit─â propriet─â┼úilor cale antioxidante, av├ónd ├«n vedere c─â stresul oxidativ a fost asociat mai multor efecte adverse asupra func┼úiilor cardiovasculare, metabolice ┼či renale. Aportul de cafea pe termen lung poate reduce stresul oxidativ asociat diabetului de tip 2. De asemenea, mai multe studii au ar─âtat c─â un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatorii: inflama┼úia cronic─â de grad redus a fost asociat─â unor boli cardiovasculare ┼či metabolice, precum diabetul de tip 2.

De┼či sunt necesare studii suplimentare, cuno┼čtin┼úele existente ob┼úinute din studiile epidemiologice subliniaz─â preven┼úia diabetului de tip 2 prin aportul sporit de cafea.

├Ämpreun─â cu alte schimb─âri importante ale stilului de via┼ú─â pentru eliminarea mai multor factori de risc, ┼či cafeaua ar putea oferi oportunit─â┼úi terapeutice noi pentru diabetul de tip 2 ┼či complica┼úiile asociate acestuia.