Consumul de cafea îţi poate scădea riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Prof. Conf. Mattias Carlström şi Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, au analizat 30 de studii care indică faptul că prin consumul de cafea cu cafeină şi decafeinizată deopotrivă previne diabetul. La studiile ştiinţifice au fost circa 1,2 milioane de participanţi. Doza de cafeină contează Potrivit observaţiilor celor doi profesori, riscul de diabet de tip 2 scade mai mult dacă se consumă cafea cu cafeină (7% la o ceaşcă pe zi), faţă de situaţia în care se bea cafea decafeinizată (6%). Cafeaua are efect antioxidant Cafeaua previne diabetul datorită proprietăţilor cale antioxidante, având în vedere că stresul oxidativ a fost asociat mai multor efecte adverse asupra funcţiilor cardiovasculare, metabolice şi renale. Aportul de cafea pe termen lung poate reduce stresul oxidativ asociat diabetului de tip 2. De asemenea, mai multe studii au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatorii: inflamaţia cronică de grad redus a fost asociată unor boli cardiovasculare şi metabolice, precum diabetul de tip 2.

Deşi sunt necesare studii suplimentare, cunoştinţele existente obţinute din studiile epidemiologice subliniază prevenţia diabetului de tip 2 prin aportul sporit de cafea.

Împreună cu alte schimbări importante ale stilului de viaţă pentru eliminarea mai multor factori de risc, şi cafeaua ar putea oferi oportunităţi terapeutice noi pentru diabetul de tip 2 şi complicaţiile asociate acestuia.