Concluzie interesantă despre varianta Lambda. Ar fi o adaptare a coronavirusului la unul dintre vaccinurile chinezeşti anti-COVID-19

1 loterie vaccinare jpg jpeg

Un studiu recent a relevat faptul că virusul are un grad ridicat de contagiozitate în cazul variantei Lambda, din cauza răspunsului imun la anticorpii neutralizanţi declanşaţi de CoronaVac, vaccinul chinezesc.

Varianta Lambda a coronavirusului are o rată ridicată de transmitere în ţările sud-americane şi are mutaţii critice în proteina spike.

În cadrul unui studiu recent efectuat de specialiştii din Chile, s-a realizat un test de neutralizare a virusului, determinând impactul în ceea ce priveşte virulenţa şi răspunsul imun. Pentru aceasta, au fost folosite probe de plasmă de la cadrele medicale din două centre din Chile vaccinate cu serul CoronaVac produs de Sinovac, compania chinezească. S-a observat că mutaţiile din proteina spike a variantei Lambda conferă o evadare imună la anticorpii neutralizanţi declanşaţi de CoronaVac, informează Mediafax.

Cercetarea, care este în curs de avizare ştiinţifică, arată că este nevoie de o supraveghere atentă pentru a se identifica noi mutaţii şi impactul lor asupra răspunsului imun la vaccinurile administrate.

De asemenea, studiul a arătat că varianta Lambda este mai contagioasă decât Alpha şi Gamma.

Varianta Lambda a fost descoperită în Peru, fiind în prezent identificată în cel puţin 27 de state. Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de  infecţie cu Lambda şi a recunoscut că această variantă are „o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpii neutralizanţi”, informează Digi24.