Cinci emoţii care ne provoacă boli fizice

1 2 jpg jpeg

Aceste tulbur─âri apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravie┼úuire, s─â g─âseasc─â un mod, fie ┼či for┼úat, de a desc─ârca ceea ce este periculos pentru s─ân─âtatea noastr─â.

├Än opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, ├«n cazul ├«n care acumularea de emo┼úii dep─â┼če┼čte pragul de suportabilitate, aceste desc─ârc─âri emo┼úionale ajung p├ón─â ├«n planul fizic ┼či ├«ncep s─â se manifeste tot felul de afec┼úiuni ale corpului, de la cele mai u┼čoare p├ón─â la boli foarte grave. Gravitatea bolii este dat─â de natura emo┼úiei, intensitatea ei ┼či perioada de timp ├«n care a fost ├«nmagazinat─â, iar transpunerea bolii ├«n plan fizic poate dura ┼či c├ó┼úiva ani.

Rostul bolilor fizice este acela de a con┼čtientiza asupra suferin┼úei suflete┼čti ┼či necesit─â vindecarea ei. De multe ori, nu d─âm importan┼ú─â unei suferin┼úe suflete┼čti, o ignor─âm ┼či credem c─â aceasta nu se poate transforma ├«ntr-o boala fizic─â. Din contr─â, cu c├ót l─âs─âm mai mult o boal─â sufleteasc─â netratat─â, cu at├ót mai intens va fi procesul de somatizare.

Dou─â c─âi de a trata bolile suflete┼čti

Boala sufleteasc─â se va transforma ├«n boala fizic─â nu imediat, dar ├«n c├óteva luni sau ani. Avem dou─â posibilit─â┼úi de a trata suferin┼úele suflete┼čti ┼či a le ├«mpiedica s─â escaladeze ├«n boli fizice:

1) prin tratament medicamentos, însă acesta nu descarcă emoţiile, ci doar le inhibă, iar la un moment dat există marele risc ca acestea să recidiveze sub o formă sporită. În timp, organismul va deveni imun la tratamentul medicamentos;

2) prin psihoterapie, cu ajutorul căreia putem identifica cauzele psihologice primare care au condus la această condiţie, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI