China a introdus testele anale pentru depistarea COVID-19. Care este motivul

1 49437638533 1cce56684f c jpg jpeg

China trece la nivelul următor în ceea ce priveşte testele pentru depistarea COVID-19 introducând screeningul rectal.

În China, testele anale pentru depistarea COVID-19 au fost introduse pentru persoanele cu risc şi pentru călătorii care sosesc din străinătate. Măsura a fost impusă şi celor aflaţi în carantină obligatorie, inclusiv turiştilor.

Potrivit surselor chineze, screeningul rectal creşte rata de detectare a persoanelor infectate, întrucât noul coronavirus rămâne în anus mai mult decât în căile respiratorii.

Lla nivel internaţional, standardul de aur pentru depistarea COVID-19 este RT- PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). Mai exact, este vorba despre reacţia de polimerizare în lanţ, tehnologie de biologie moleculară folosită pentru amplificarea şi transcrierea secvenţelor de ARN viral în fragmente de ADN.

Testarea PCR constă în prelevarea de probe din tractul respirator superior cu ajutorul tampoanelor de exsudat nasofaringian şi faringian şi/sau din spută. Analiza PCR se face doar în laboratoarele de biologie moleculară specializate.

Testele RT-PCR indică infecţia activă în momentul în care au fost efectuate, chiar şi la persoanele fără simptome. De asemenea, au o precizie mare. Printre dezavantaje se numără posibilitatea de deteriorare a materialului genetic viral la recoltare şi timpul mai lung de prelucrare. Rezultatul pozitiv la RT-PCR arată că persoana are o infecţie activă.